Αφράτο, λαχταριστό και με εξαιρετικά υλικά, το κέικ με κανέλα και κάστανα έχει πάντα μία θέση στο τραπέζι της κουζίνας σου.
Ειδικά, όταν τη συνταγή υπογράφει ο Άκης Πετρετζίκης.
Yλικά
200 γραμμ. ρικότα
70 ml ξινόγαλα
80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
70 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
1 κρόκο
450 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι μπέικιν σόδα
Ψιλοκομμένη φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
Λευκή κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Για την γέμιση
165 γραμμ. καστανή ζάχαρη
200 γραμμ. κάστανα
20 γραμμ. ζαχαρωτά από πορτοκάλι, σε κύβους
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
50 γραμμ. ρικότα, χοντροκομμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μίξερ, χρησιμοποιώντας το σύρμα, αναμειγνύουμε τη ρικότα, το βουτυρόγαλα, τη ζάχαρη, 50 γραμμ. από το βούτυρο και τον κρόκο αυγού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη φλούδα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν μία ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας με λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια. Αν κολλάει η ζύμη, προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Στη συνέχεια, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 30 x 45 εκ.
Θα μας βοηθούσε να στρώσουμε το πλάτος της ζύμης στη πλευρά του πάγκου που είναι κοντά μας γιατί θα μας είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να το ρολάρουμε. Αλείφουμε με ένα πινέλο το υπόλοιπο βούτυρο που έχει απομείνει στη ζύμη μας που έχουμε ανοίξει.
Για την γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη ρικότα, και στη συνέχεια τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη μας με τη μεγαλύτερη πλευρά κοντά σε μας, αφήνοντας 3 εκ. κενό στην απέναντι πλευρά.
Απλώνουμε την ρικότα από πάνω με ένα μικρό κουταλάκι και στη συνέχεια ρολάρουμε τη ζύμη προς την απέναντι πλευρά να σχηματίσουμε ένα σφιχτό κύλινδρο. Κόβουμε τις άκρες από τον κύλινδρο που έχουμε σχηματίσει και μετά τοποθετούμε τον κύλινδρο σε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. διάμετρο με τρύπα στη μέση που έχουμε αλείψει με βούτυρο.
Ενώνουμε καλά τις άκρες να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος κύκλος και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά στη φόρμα και μετά τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με λευκή κουβερτούρα που έχουμε λιώσει πάνω από το κέικ.
Πηγή: akispetretzikis.com
Yλικά
200 γραμμ. ρικότα
70 ml ξινόγαλα
80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
70 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
1 κρόκο
450 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι μπέικιν σόδα
Ψιλοκομμένη φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
Λευκή κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Για την γέμιση
165 γραμμ. καστανή ζάχαρη
200 γραμμ. κάστανα
20 γραμμ. ζαχαρωτά από πορτοκάλι, σε κύβους
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
50 γραμμ. ρικότα, χοντροκομμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μίξερ, χρησιμοποιώντας το σύρμα, αναμειγνύουμε τη ρικότα, το βουτυρόγαλα, τη ζάχαρη, 50 γραμμ. από το βούτυρο και τον κρόκο αυγού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη φλούδα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν μία ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας με λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια. Αν κολλάει η ζύμη, προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Στη συνέχεια, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 30 x 45 εκ.
Θα μας βοηθούσε να στρώσουμε το πλάτος της ζύμης στη πλευρά του πάγκου που είναι κοντά μας γιατί θα μας είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να το ρολάρουμε. Αλείφουμε με ένα πινέλο το υπόλοιπο βούτυρο που έχει απομείνει στη ζύμη μας που έχουμε ανοίξει.
Για την γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη ρικότα, και στη συνέχεια τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη μας με τη μεγαλύτερη πλευρά κοντά σε μας, αφήνοντας 3 εκ. κενό στην απέναντι πλευρά.
Απλώνουμε την ρικότα από πάνω με ένα μικρό κουταλάκι και στη συνέχεια ρολάρουμε τη ζύμη προς την απέναντι πλευρά να σχηματίσουμε ένα σφιχτό κύλινδρο. Κόβουμε τις άκρες από τον κύλινδρο που έχουμε σχηματίσει και μετά τοποθετούμε τον κύλινδρο σε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. διάμετρο με τρύπα στη μέση που έχουμε αλείψει με βούτυρο.
Ενώνουμε καλά τις άκρες να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος κύκλος και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά στη φόρμα και μετά τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με λευκή κουβερτούρα που έχουμε λιώσει πάνω από το κέικ.
Πηγή: akispetretzikis.com