Τα πρώτα τζην παντελόνια σχεδιάστηκαν και ράφτηκαν στη Γένοβα της Ιταλίας, μεταξύ του 10ου και 13ου αιώνα, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη των σκληρών θαλασσόλυκων να φορούν άνετα παντελόνια, που δεν χαλάνε από τη σκληρή χρήση και το γεγονός ότι πλένονται σε αλμυρό νερό και ξεβάφουν.

2. Το ύφασμα προέρχεται από τη γαλλική πόλη Νιμ (de Nimes, στα γαλλικά), εξού και ονομάστηκε «ντένιμ».

3. Το 1853 ο Loeb (Levi) Strauss στο Σαν Φρανσίσκο προμηθεύει με βαμβακερά υφάσματα τους μεταλλωρύχους. Μαζί με έναν από τους πελάτες του, το ράφτη Jacob Davis, κατοχυρώνουν την ευρεσιτεχνία για την προσαρμογή μεταλλικών καρφιών στα σημεία του παντελονιού που χρησιμοποιούνται περισσότερο, όπως οι τσέπες. Η κατοχύρωση για 20 χρόνια γίνεται στις 20 Μάιου 1873 και τους κοστίζει 78 δολάρια.

4. Τα τζην παντελόνια βγαίνουν από τα ράντσα της Καλιφόρνιας και αρχίζουν να απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όταν το Χόλιγουντ έκανε μόδα τις ταινίες γουέστερν.

5. Το 1935 η Levi's λανσάρει το πρώτο γυναικείο τζην, που ακολουθεί τις γραμμές τις τυπικής για την εποχή σιλουέτας, με στενή μέση και μεγάλους γοφούς.

6. Στα '50s τα παντελόνια από ντένιμ είναι η σημαία της εργατικής τάξης αλλά και όποιου θέλει να πάει ενάντια στο σύστημα. Οι μαθητές στην Αμερική απαγορεύεται να τα φορούν στο σχολείο.



Το θρυλικό τζην παντελόνι που φοράει ο James Dean στην ταινία Επαναστάτης Χωρίς Αιτία είναι της φίρμας Lee.

7. Στη δεκαετία του ’60 οι πωλήσεις των τζην φτάνουν τον αριθμό-ρεκόρ των εκατό χιλιάδων το χρόνο. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Jack Kerouac Στο Δρόμο το 1957 είναι υπεύθυνο για την πώληση ενός εκατομμυρίου τζην!

8. Το πρώτο τζην επώνυμου οίκου μόδας λανσαρίστηκε το 1977 από τον Calvin Klein. Η διαφημιστική καμπάνια με την 15χρονη τότε Brooke Shields θεωρείται από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία.


9. Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα τζην και γιορτάζεται στις 26 Φεβρουαρίου.

10. Για να μην ξεβάφει το τζην φροντίστε την πρώτη φορά να το πάτε στο καθαριστήριο και, στη συνέχεια, να το πλένετε γυρισμένο ανάποδα στο πλυντήριο με ένα απορρυπαντικό για σκούρα ρούχα, κατά προτίμηση σε κρύο νερό. Λίγο ξύδι στο νερό του ξεβγάλματος θα σταθεροποιήσει το χρώμα. Απαγορεύεται να το αφήνετε να στεγνώσει στον ήλιο ή κοντά σε πηγή θερμότητας.

 
Top