Μία μικρή παραλλαγή του αγαπημένου φαγητού μικρών και μεγάλων «προσγειώνεται» στο τραπέζι σου! Δεν θα μείνει κομματάκι…
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
100 γραμμ. βούτυρο
100 γραμμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα χλιαρό
3 αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
Αλάτι & πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Για τα μακαρόνια
300 γραμμ. μακαρόνια για παστίτσιο
3 ασπράδια αβγού
200 γραμμ. φέτα
Αλάτι & πιπέρι
Για τον κιμά
750 γραμμ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κύβο ζωμό
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός
Φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δάφνη)
Διαδικασία
Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Βάζουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Για τον κιμά: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά από 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίχνουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό.
Για το παστίτσιο: Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Στον πάτο του ταψιού (30 Χ 40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Πηγή: akispetretzikis.com
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
100 γραμμ. βούτυρο
100 γραμμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα χλιαρό
3 αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
Αλάτι & πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Για τα μακαρόνια
300 γραμμ. μακαρόνια για παστίτσιο
3 ασπράδια αβγού
200 γραμμ. φέτα
Αλάτι & πιπέρι
Για τον κιμά
750 γραμμ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κύβο ζωμό
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός
Φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δάφνη)
Διαδικασία
Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Βάζουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Για τον κιμά: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά από 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίχνουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό.
Για το παστίτσιο: Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Στον πάτο του ταψιού (30 Χ 40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Πηγή: akispetretzikis.com