Γυναίκα. Ένα πανέμορφο, περίεργο και αρκετά ελκυστικό πλάσμα. Ένα πλάσμα ρομαντικό, με τεράστια υπομονή και πολλή αγάπη μέσα του. Δύναμη ανυπέρβλητη, δύναμη ψυχική και μερικές φορές – στη σημερινή κοινωνία ευτυχώς- και σωματική. Κάπως πρέπει να προστατεύει και η ίδια τον εαυτό της.

Ωστόσο, παρόλο που έχει αλλάξει αρκετά η αντιμετώπιση ως προς το φύλο μας, παλαιότερα η φράση «Η Γυναίκα πρέπει να είναι δούλα και κυρά» έδινε και έπαιρνε. Και δυστυχώς υπάρχει ακόμη το στερεότυπο πως η γυναίκα «πρέπει» να μπορεί να κάνει τα πάντα, γιατί όπως ανέφερα πριν, έχει ψυχική δύναμη. Σαφώς έχει. Όμως είναι άνθρωπος και όχι μπλέντερ.

Έχουμε «φορέσει» στη λέξη γυναίκα, διάφορους τίτλους που έχει δώσει η κοινωνία και δε κάνουμε το έργο της λίγο ευκολότερο. Η γυναίκα είναι μάνα, αδερφή, ερωμένη, «κολόνα του σπιτιού», μαγείρισσα, καθαρίστρια, μπεϊμπι σίτερ, σύντροφος και γιαγιά. Έχουμε κολλήσει τη «ρετσινιά» πάνω της, πως αυτό που κάνει μια γυναίκα «σωστή» είναι οι τίτλοι της. Όσους περισσότερους έχει, τόσο το καλύτερο. Τον τίτλο του ανθρώπου τον έχουμε βάλει ή τον κατάπιε κάπου ο δυναμισμός της; Γιατί εγώ δεν έχω ακούσει πολλούς να λένε πως η γυναίκα είναι και αυτή άνθρωπος και έχει ανάγκες.

Θεωρεί η κοινωνία πως μια γυναίκα, δεν έχει ανάγκη να ζήσει τη ζωή της, να κάνει καριέρα, να αφοσιωθεί στα θέλω της και να καταξιωθεί. Φοβούνται μια δυναμική γυναίκα που είναι ανεξάρτητη και πατάει στα πόδια της, ακόμη και εν έτη 2016. Θεωρούν πως ο μόνος τρόπος για να «ανέβει ψηλά» και να πετύχει είναι ν' ακολουθεί μηχανικά όλες τις αρμοδιότητες που της έχουν φορτώσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας σύντροφος θαυμάζει τον άλλον όταν βλέπει πως τον πνίγουν οι καταστάσεις της καθημερινότητας. Και πώς μπορεί να θαυμάσει κάποιον, όταν γνωρίζει πως δεν πήρε κάτι με την αξία του.

Χρειάζεται κατανόηση και βοήθεια πού και πού. Δεν μπορεί να είναι καλή σε όλα μέσα στην ημέρα. Τα νεύρα, είναι νεύρα και σαφώς θα έχει και τα ξεσπάσματά της. Το τι μπορεί να κουβαλάει μια γυναίκα μέσα στη ψυχή της, δεν το ξέρει κανείς. «Να χαμογελάς όταν γυρνάει ο σύντροφός σου από τη δουλειά και έχει μούτρα. Να έχεις υπομονή με τα παιδιά σου και να μη μιλάς ποτέ άσχημα γιατί γίνεσαι κακό παράδειγμα. Να μη βρίζεις και να μην ξενοκοιτάς. Να είσαι πάντα όμορφη και να προσέχεις το σώμα σου, γιατί αν δεν είσαι όμορφη, ο σύντροφός σου θα βρει άλλη και θα φταις εσύ. Να μάθεις να μαγειρεύεις καλά, για να ευχαριστείς τους άλλους. Να δίνεις όλη σου την ψυχή για τους άλλους κι εσύ να μένεις άδεια το βράδυ.»

Δε σου λέω να μην κάνει τίποτα στην καθημερινότητά της, αλλά το να υπάρχει ένας σύντροφος με κατανόηση και σεβασμό ως προς το «μπλέντερ» δεν είναι κάτι παράλογο που ζητά μια σύντροφος.

Αμ το άλλο; «Μια γυναίκα ολοκληρώνεται όταν γίνει μάνα». Δηλαδή μια γυναίκα που δε γέννησε ή/και δε μεγάλωσε παιδί δεν είναι ολοκληρωμένη; Η ολοκλήρωση ενός ανθρώπου έρχεται όταν κάνει αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο. Όχι όταν του λένε οι άλλοι ή η κοινωνία τι να κάνει. Πού υστερεί μια γυναίκα χωρίς απογόνους από μια γυναίκα με απογόνους; Ας τ' αναρωτηθούμε λίγο όλα αυτά.

Καλοί και οι τίτλοι, καλές και οι ταμπέλες, αλλά οι τίτλοι είναι για την ανάδειξη στελεχών μιας εταιρίας και οι ταμπέλες για να μας δείχνουν που να στρίψουμε και που να πάμε ευθεία. Όχι για να τα βάζουμε σε ανθρώπους και σε σχέσεις.


πηγη
 
Top