H Lotus αποκάλυψε και επίσημα το νέο, πλήρως ηλεκτρικό hypercar της, που ονομάζεται Evija, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι μπήκε και πάλι στο παιχνίδι των υψηλών επιδόσεων με τρομερές αξιώσεις. Το θρυλικό βρετανικό brand έδωσε έτσι στη δημοσιότητα το πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, με ιπποδύναμη που αγγίζει τα 2.000 άλογα και ροπή στα 1.700 Nm.



Σχεδιαστικά, η Evija αντλεί τις γραμμές από τα αυτοκίνητα της εταιρείας που χρησιμοποιούνταν στο Le Mans και τη Formula 1, χωρίς να θυμίζει στο παραμικρό άλλα μοντέλα της Lotus. Ξεχωρίζουν τα φουσκωμένα φτερά και οι μεγάλες αεροδυναμικά σχεδιασμένες εισαγωγές αέρα. "Μελετήσαμε αρκετά τα αυτοκίνητα του Le Mans και αποφασίσαμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί πάνω σε εκείνη τη σχεδίαση. Θέλαμε να πλησιάσουμε το concept, δημιουργώντας όμως κάτι καινούριο και πρωτοπόρο" αναφέρει ο design director Russell Carr.














Η Evija κάνει τα 0-100 σε κάτι λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, με την τελική της ταχύτητα να είναι τα 320 χλμ/ώρα. Το στοιχείο όμως που την κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι οι επιδόσεις της μπαταρίας αλλά και οι διαδικασίες φόρτισης αυτής.

Σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Williams Advanced Engineering από την Formula 1, έχει εξοπλιστεί με μία μπαταρία χωρητικότητας 2.000 kWh, που επιτρέπει αυτονομία 400 χιλιομέτρων. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το κομμάτι της φόρτισης, το οποίο είναι το ταχύτερο που υπάρχει και μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και στα 800 kW - την ίδια στιγμή που οι πιο "γρήγοροι" εμπορικά διαθέσιμοι φορτιστές φτάνουν έως τα 350 kW. Η Evija μπορεί να φορτιστεί πλήρως λοιπόν σε μόλις 9'.



 
Top