Μαθήματα ζωής που θα έπρεπε να διδάσκονται.
Υπάρχει ένα σημείο όπου ο καθένας βλέπει το πραγματικό πρόσωπο της ενήλικης ζωής. Πιθανότατα συνειδητοποιώντας πως βρέθηκε σε μια κατάσταση για την οποία νομίζει πως δεν μπορεί να βρει λύσεις, καθώς δεν διδάχθηκε ποτέ πριν, πώς να τα καταφέρνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Κανείς, ποτέ, δεν του μίλησε γι' αυτά, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έπρεπε, οπότε -εμπειρικά πια- θα πρέπει να βρει μόνος του τις λύσεις. Δυστυχώς, διαβάζοντας τα παρακάτω, θα διαπιστώσεις πως ακόμη και μετά τα 35 θα ψάχνεις για απαντήσεις, αλλά ίσως να βρίσκεσαι μερικά βήματα πιο κοντά στη σωστή κατεύθυνση.
Αυτά είναι, λοιπόν, τα σημαντικότερα πράγματα που σου έμαθε η ζωή και όχι το σχολείο.
Πώς να διαχειριστείς το χρήμα
Ανήκω -όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι- στην κατηγορία των ανθρώπων που ταυτίζονται με την παραπάνω εικόνα και ακόμη δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που ροκανίζει συνεχώς τον τραπεζικό μου λογαριασμό. Παρότι τα χρήματα δεν παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινότητα (στη ζωή γενικά παίζουν και δεν μπορώ να ακούω μαλακίες επ' αυτού), θα έπρεπε στοιχειωδώς να έχεις ενημερωθεί για έννοιες όπως «βασικές ανάγκες» και «υποχρεώσεις» (εναλλακτικά λογαριασμοί), προκειμένου να μη ζητάς ακόμη δανεικά από τους γονείς σου στα 30 σου.
Πώς να γνωρίσεις σωστά το σεξ
Πέρα από το πού προέρχονται τα μωρά και πώς μοιάζει το πουλί σου, υπάρχουν πολλά και σημαντικά πράγματα γύρω από αυτό που ονομάζεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - έννοια παρεξηγημένη για οπισθοδρομικές χώρες όπου βιάζουν ακόμη και κατσίκες. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως κάτι τέτοιο θα σε μάθει «πώς να πηδάς» (αυτό δηλαδή που όλοι οι έφηβοι και νέοι έχουν στο μυαλό τους) αλλά και τι θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση, πώς θα προστατευτείς από κάθε πάθηση και πολλά άλλα, ώστε να γίνεις ο ιδανικός παρτενέρ.
Πώς να γίνεις συναισθηματικά ευφυής
Μετά από κάθε χωρισμό που έχεις βιώσει, δικό σου ή φίλου, κάνεις προσπάθειες για να μαζευτούν τα κομμάτια και μοιραία θα περάσει από το μυαλό σου: «Κανείς δε μπορεί να σου διδάξει πώς να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο».
Εκτός όμως από περιπτώσεις χωρισμού, η συναισθηματική ευφυΐα θα σε βοηθήσει να θέσεις σε σωστές βάσεις τις σχέσεις με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, από τους φίλους και τους συναδέλφους σου στη δουλειά μέχρι τον κουρέα σου. Και εδώ είναι το σημείο που θα με ρωτήσεις πώς στο διάολο θα μπορέσεις να αυξήσεις αυτό που στο χωριό μου ονομάζεται Emotional Intelligence.
H επένδυση στη συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να ξεκινήσει όταν θα πάψεις να ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους -ειδικά αυτούς του κοινωνικού σου περίγυρου, όταν θα χρησιμοποιείς την υπομονή περισσότερο και όταν θα μπορείς να έχεις αποτελεσματική επικοινωνία με όλους.
Πώς να φροντίσεις το σώμα σου
Ένα από τα μεγαλύτερα -και είναι πολλά- προβλήματα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι η παρωδία του μαθήματος της γυμναστικής. Κι αυτό γιατί δε διδάσκεται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να κάνει κάποιον να αγαπήσει το σώμα του και να του συμπεριφερθεί με σεβασμό. Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνει μόνο άσκηση, αλλά και ενημέρωση από ανθρώπους του χώρου (μέχρι και γιατρούς ή διαιτολόγους).
Πώς να είσαι πνευματικά υγιής
Αρχικά πρέπει να αποδεχθείς πως δεν είναι ντροπή να παραδεχτείς κάποιο πρόβλημα και να το συζητήσεις. Ειδικά στις εποχές που η κατάθλιψη τείνει να γίνει επιδημία, είναι σημαντικό για κάποιον, ειδικά σε νεαρή ηλικία, να μπορεί να καταλάβει πότε πρέπει να ανοιχτεί για κάτι που τον απασχολεί. Eίτε με κάποιον που εμπιστεύεται, είτε με κάποιον που μπορεί να τον βοηθήσει επιστημονικά.