Η δεκαετία του 1960 αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό καθώς η άνοδο της τεχνολογίας συνδυάστηκε υπέροχα με αυτή του design. Ήταν η εποχή που το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο. Οι τύποι του Road & Track, με γνώμονα τα παραπάνω, κάθισαν και έφτιαξαν μια λίστα με τα κορυφαία sports cars της περιόδου αυτής.
1. Lotus Elan





Πολλοί συλλέκτες vintage αυτοκινήτων αλλά και μελετητές αυτών, θεωρούν την Lotus Elan ένα από τα πιο εύχρηστα αμάξια όλων των εποχών. Είναι ελαφριά, σπορ και έχει έναν ειδικό μηχανισμό, σχεδιασμένο να της επιτρέπει ευκινησία και ευκολία στους ελιγμούς.
2. Toyota 2000GT





Αποτέλεσε το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο που έπιασε το $1.000.000 δολάρια σε δημοπρασία και είναι εύκολο να αντιληφθείς το γιατί: τέλειες γραμμές και μοναδικό στυλ που ικανοποιούν ακόμη και τα πιο ιδιαίτερα δυτικά standards.
3. Jaguar E-Type





Το γνωστό στην αμερικάνικη αγορά και ως Jaguar XK-E είναι ένα μοντέλο του βρετανικού luxury brand που κατασκευαζόταν από το 1961 και ξεχώριζε για το συνδυασμό όμορφης εμφάνισης, υψηλών επιδόσεων αλλά και ανταγωνιστικής τιμής για τα δεδομένα της εποχής. Η έκδοση του 1966 μάλιστα καθιερώθηκε σαν μια από τις πιο iconic στα χρονικά της αυτοκίνησης.
4. Pontiac GTO





Κάτω από το μυώδες κορμί της κρύβεται μια δύναμη που πίσω στα 60s έφερε την επανάσταση στους 4 τροχούς. Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της General Motors, έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1964 και μαζί και με το αντίπαλος δέος της Ford Mustang οδήγησαν στο ξεκίνημα της εποχής των λεγόμενων muscle cars.
5. Ferrari 250 GTO





Κάποιοι μιλούν για το ultimate collector car, με πολλούς να υποστηρίζουν πως έχει το ομορφότερο design που λάνσαρε ποτέ η Scuderia. Η Ferrari έφτιαξε μόλις 36 μοντέλα της 250 GTO από το 1953 έως το 1964. Κάθε ένα από αυτά πιάνει εξωφρενικά ποσά σε δημοπρασίες.
6. Datsun 240Z





Ένα από τα ομορφότερα ιαπωνικά αυτοκίνητα της δεκαετίας, που είναι γνωστό επίσης και σαν Fairlady. Τα κριτήρια σχεδιασμού του 240Z ήταν τέσσερα: στυλ, ταχύτητα, τεχνολογία και προσιτή τιμή. Μέσα από αυτά προέκυψε ένα από τα κλασικότερα και πιο άνετα σπορ αμάξια που έγιναν ποτέ.
7. Chevrolet Corvette Stingray





Η δεύτερης γενιάς Corvette άνοιξε το γκάζι και άφησε πολύ πίσω της όλα όσα υπήρχαν έως τότε στην αμερικάνικη αγορά. Κοίταξε στα μάτια τα -τότε- supercars των Ευρωπαίων και μέχρι σήμερα ο ήχος του πανίσχυρου V8 κινητήρα της ηχεί μελωδικά στα αυτιά κάθε πραγματικού φίλου των 4 τροχών.

8. Mazda Cosmo





Το Cosmo ήταν το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που φτιάχτηκε με περιστροφικό κινητήρα, κάτι που βοήθησε την ασιατική βιομηχανία να σημειώσει αρκετά ρεκόρ κατά τη δεκαετία του 1960. Εκτός αυτού, το Cosmo είναι διαχρονικά ένα από τα πιο γοητευτικά ιαπωνικά αυτοκίνητα.
9. Shelby Cobra

​​​​​​​



Απίστευτες επιδόσεις και εξίσου απίστευτος σχεδιασμός, για ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1962 αλλά παραμένει μέχρι σήμερα στη κόψη του ξυραφιού όσον αφορά το πόσο μοντέρνο δείχνει (αλλά και είναι τελικά).
10. Lamborghini Miura

​​​​​​​



Στην Ιταλία, αλλά όχι μόνο εκεί, λένε πως πρόκειται για το πρώτο supercar που φτιάχτηκε ποτέ. Το πρώτο της μοντέλο κατασκευάστηκε το 1966, εξοπλισμένο με έναν V12 κινητήρα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον ισχυρό ήχο που παρήγαγε, κέρδιζε αμέσως τις καρδιές των aficionados της ταχύτητας.
11. Porsche 911





Ένα real classic, το οποίο ασφαλώς και περίμενες να δεις σε αυτή τη λίστα. Ξεκίνησε από το 1963, διαθέτοντας 4κύλινδρο κινητήρα με 126 ίππους και τελική ταχύτητα 205 χλμ./ώρα. Αλλά κυρίως ξεχωρίζει για την σχεδιαστική γραμμή σήμα-κατατεθέν της Porsche, που ακολουθείται μέχρι και σήμερα.
12. Jensen Interceptor





Μιλώντας καθαρά με όρους στυλ, το Jensen Interceptor δεν μπορεί να νικηθεί σχεδόν από κανένα άλλο αυτοκίνητο της ίδιας κατηγορίας, πίσω στην εποχή του. Δίπορτο, με επιθετικό V8 κινητήρα, μέχρι και σήμερα κάνει τους συλλέκτες να ενθουσιάζονται.
13. Ford Mustang

​​​​​​​



Η πρώτη Mustang, πίσω στο 1962, έκανε πραγματικό πάταγο στην αμερικάνικη αγορά καθώς ήταν το σπορ αυτοκίνητο που ο καθένας μπορούσε να πλησιάσει οικονομικά. Η Ford κρατούσε χαμηλά την τιμή του, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να ζήσουν το American dream, πίσω από ένα τιμόνι.

Από: Esquire IT
 
Top