Δίλημμα μεγαλύτερο και από το Messi - Ronaldo.

Η βότκα και το gin. To gin και η βότκα. Δύο από από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα clear spirits στον μάταιο τούτο κόσμο. Χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες κλασικές και μη συνταγές cocktail και γενικά οι σοβαροί πότες έχουν σχεδόν ευθυγραμμιστεί με αυτά τα δύο.

Παρά το γενικότερο tribalism ωστόσο, είναι εύκολο να σκοντάψει κανείς όταν προκύπτει το βασικότερο των ερωτημάτων: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ gin και βότκας;
Για να μιλήσουμε και από καθαρά νομική πλευρά, το gin ορίζεται το ποτό με περιεκτικότητα ABV 40% και άνω, με κύρια χαρακτηριστική γεύση που προέρχεται από μούρα (juniper berries) ευρωπαϊκού κέδρου/ άρκευθου. Μπορεί να παρασκευαστεί με τρεις τρόπους: Απόσταξη (κέδρος και άλλα βότανα που προστίθενται κατά τη ζύμωση), διπλή απόσταξη (ισορροπημένη αρχική εκχύλιση και εν συνεχεία νέα απόσταξη) και ένωση (compound - όπου κέδρος και λοιπά βοτανικά μέρη προστίθενται σε αιθυλική αλκοόλη και εν συνεχεία εγχύνονται).

Από την άλλη, η βότκα είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος), που αποστάζεται ή επεξεργάζεται για να δημιουργήσει ένα spirit χωρίς διακριτικό άρωμα, γεύση ή χρώμα.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, η ουσιαστικότερη διαφορά είναι η άρκευθος, που δίνει στο gin την χαρακτηριστική γεύση που θυμίζει πεύκο. Όμως δεν γίνονται όλα τα gin με την ίδια ποσότητα αρκεύθου και επίσης αναλόγως συνταγή περιλαμβάνονται διαφορετικά, περισσότερα ή λιγότερα συμπληρωματικά βότανα.

Για παράδειγμα, τα London Dry-gins όπως το Tanqueray και το Broker, έχουν έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα, ενώ άλλα όπως το Plymouth είναι σαφώς πιο ήπια. Πρόσφατα, βλέπουμε να ξεπετάγονται και τα αμερικάνικα gin, που σχεδόν... απουσιάζει η άρκευθος.

 
Top