Μήπως η δουλειά σου είναι το παν; Μήπως ο σύντροφός σου δουλεύει πολύ και σε εκνευρίζει; Η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια καταγράφει τα σημάδια της εργασιομανίας.

Την έβδομη ημέρα, ακόμα και ο Θεός ξεκουράστηκε!


Ωστόσο, για τον εργασιομανή, η μέρα ξεκούρασης και ανάπαυλας μοιάζει να μην έρχεται ποτέ! Υπάρχει πάντα ένα ακόμα e-mail να διαβάσει, ένα ακόμα τηλεφώνημα που πρέπει να γίνει, ένα ακόμα Σαββατοκύριακο που θα το περάσει δουλεύοντας μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του.

Συνήθως, ο εργασιομανής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως απλά κάποιον που εργάζεται σκληρά. Άλλωστε, η κοινωνία μας ενθαρρύνει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να ξεχωρίσουμε τον εργασιομανή από αυτόν που εργάζεται σκληρά.

1. Ο εργασιομανής όχι μόνο εργάζεται σκληρά, αλλά θέτει και ανέφικτα υψηλούς στόχους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα του τύπου: «αυτό που κάνω δεν είναι ποτέ αρκετά καλό».

2. Η ανάγκη του εργασιομανούς να ικανοποιεί τους συναδέλφους και προϊσταμένους του, είναι τόσο μεγάλη, ώστε συχνά
να αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερβολικών ωρών εργασίας και άγχους στην υγεία του.

3. Ο εργασιομανής νιώθει να αυτοπροσδιορίζεται μέσω των εργασιακών του επιδόσεων. Η ατομική του ταυτότητα και αξία εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αποδοχή των συνεργατών του.


4. Ο εργασιομανής δυσκολεύεται να προχωρήσει σε «ανάθεση εργασιών» καθότι έχει την τάση να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. «Εάν θέλω να γίνει καλά, θα πρέπει να το κάνω μόνος μου», αποτελεί μία συνηθισμένη πεποίθησή του.

5. Η άσκηση ελέγχου στο χώρο εργασίας αποκτά και μια ακόμη διάσταση για τον εργασιομανή, καθώς με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να διαχειριστεί τις αβεβαιότητες που έτσι κι αλλιώς προκύπτουν στην καθημερινή ζωή.

6. Συχνά, η εργασία αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής από την αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων και εναλλαγών της διάθεσης με τα οποία μπορεί να έρχεται αντιμέτωπος ο εργασιομανής.

7. Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις «εθισμού», ο εργασιομανής – όταν δεν είναι στη δουλειά – χάνει τις ισορροπίες του με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά τόσο τα συναισθήματα, όσο και οι σχέσεις του με τους άλλους.

8. Ο εργασιομανής είναι πιθανόν να αρχίσει να ψεύδεται, τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους, σε σχέση με τις εργασιακές του συνήθειες. Επίσης, μπορεί να μην παραδέχεται προηγούμενες αποτυχίες του και αντίστοιχα να υπερβάλει σχετικά με εργασιακά του επιτεύγματα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
Αν στα παραπάνω σημάδια αναγνώρισες τον εαυτό σου η ψυχολόγος σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να βοηθηθείς. Αν κάποιος φίλος έχει “παγιδευθεί” τότε μετάφερέ του τα παρακάτω…


Πώς μπορώ να σταματήσω να είμαι εργασιομανής;
-Άλλαξε τις αξίες σου, έτσι ώστε η δουλειά να μην είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου.

-Μείωσε τις εργασίες των οποίων τα οφέλη είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με τον χρόνο που επενδύεις για αυτές.

-Περιόρισε το εύρος των εργασιών που αναλαμβάνεις και μην ξεχνάς να ξεκινάς κάτι, αφότου έχεις ολοκληρώσει κάτι άλλο.

-Όρισε τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα για ξεκούραση και χαλάρωση, μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την εργασία σου.

-Δείξε μεγαλύτερη ελαστικότητα σχετικά με τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας εργασίας.

-Προσπάθησε, να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους και να μην αναζητάς συνεχώς την «τελειότητα» λειτουργώντας καταναγκαστικά και πιεστικά προς τον εαυτό σου.

-Συνέχισε να είσαι αποτελεσματικός στη δουλειά σου, αλλά μην ξεχνάς πως τα όρια είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μην μένουν στο περιθώριο οι υπόλοιπες πτυχές της ζωής σου (οικογένεια, σχέσεις, χόμπι).

-Οργάνωσε μια ρουτίνα με δραστηριότητες εκτός δουλειάς που θα εφαρμόζεις σε εβδομαδιαία βάση.

-Εάν έχεις την τάση να ξυπνάς νωρίς το πρωί, διατήρησε την συνήθειά σου, αλλά προσπάθησε να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου χαλαρώνοντας στο κρεβάτι ή πίνοντας ήρεμα τον καφέ σου, αντί να τακτοποιείς εκκρεμότητες της δουλειάς.

-Αφουγκράσου τα μηνύματα που λαμβάνεις από τους δικούς σου ανθρώπους σχετικά με το εάν το παρακάνεις με την δουλειά ή όχι.

-Παρατήρησε μια τυπική σου μέρα και αναρωτήσου: «Πραγματικά αυτή είναι η ζωή που έχω ονειρευτεί για μένα;».

Η εργασιομανία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στην ψυχική ισορροπία του εργασιομανούς. Εάν νιώσεις πως έχεις αρχίσει να παγιδεύεσαι σε αυτή, μη διστάσεις να το συζητήσεις με έναν ειδικό.

 
Top