Ο χειμώνας είναι εδώ. Μπορεί να μην έχει ρίξει χιόνι στην Ελλάδα, μπορεί να έφτιαξε λίγο ο καιρός, ωστόσο είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Και τι φοράς μια τέτοια εποχή ώστε να μην κρυώνεις; Ένα πανωφόρι που θα σε σώσει Και γιατί όχι το πιο «ασυμβίβαστο» και «σκληροτράχηλο» όλων, που ταυτίζεται με το coolness της αρρενωπής φύσης: το δερμάτινο μπουφάν. Είναι άλλωστε ένα από τα κλασικά κομμάτια που κρέμονται σε κάθε αντρική -και γυναικεία, σίγουρα- φθινοπωρινή / χειμερινή γκαρνταρόμπα.

Είναι επίσης κι ένα από τα «αθάνατα» ρούχα που γίνονται ολοένα και καλύτερα όσο παλιώνουν. Κι αυτό διότι, φορώντας το παίρνει την φόρμα του σώματός σου και αποκτά καλύτερη εφαρμογή, ενώ το ξεθώριασμα του χρώματος σε σημεία «στρατηγικής σημασίας» -για παράδειγμα στους αγκώνες, στο γιακά και γύρω από τις τσέπες- του προσδίδει χαρακτήρα και το καθιστά μοναδικό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το δερμάτινο τζάκετ σου δεν έχει ανάγκη τη φροντίδα σου για να αντέξει στο χρόνο και να δείχνει πάντα σαν καινούργιο. Κι επειδή το δέρμα σαν υλικό απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς, ιδού πώς θα το περιποιηθείς σωστά, ακολουθώντας τα εξής έξι βήματα.

Ψέκασέ το

Εφοδιάσου με ένα ειδικό προστατευτικό σπρέι, το οποίο μπορείς να βρεις ακόμα και στο σουπερμάρκετ. Αρκεί ένα ψέκασμα για να προφυλάξεις την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος από τις καιρικές συνθήκες -βροχή, κρύο, χιόνι- και από τη φθορά του χρόνου.

Διάβασε την ετικέτα

Μερικές φορές το προφανές είναι εκείνο που δεν πάει το μυαλό σου. Πάρε για παράδειγμα την ετικέτα στα ρούχα και δη εκείνη στο δερμάτινο μπουφάν σου, που μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά χρήσιμα σχετικά με το πώς πρέπει να του συμπεριφερθείς.

Απομάκρυνε τους λεκέδες

Μπορεί όσο πιο παλαιωμένη είναι η εικόνα του, τόσο πιο αρρενωπό και cool να δείχνει το leather jacket σου, αυτό όμως δεν σου δίνει το δικαίωμα να αφήνεις τους λεκέδες να πρωταγωνιστούν. Πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις μόνος σου; Δύο τρόποι υπάρχουν: Πρώτον, να βρέξεις το βετέξ της κουζίνας, να το στραγγίξεις και με ταμποναριστές κινήσεις να επιμείνεις πάνω στο λεκέ. Επουδενί μην χρησιμοποιήσεις σαπούνι ή απορρυπαντικό. Δεύτερον, να βουτήξεις ένα πανί σε ελαιόλαδο και ξανά ταμποναριστά να τρίψεις ελαφρά τον λεκέ.

Πήγαινέ το στο καθαριστήριο

Αν πάλι δοκίμασες τα παραπάνω αλλά ο λεκές επιμένει ή απλά φοβάσαι να πειραματιστείς για να μην το χαλάσεις, απευθύνσου στους ειδικούς και πήγαινε το δερμάτινο μπουφάν σου στο καθαριστήριο για να του προσφέρουν ένα περιποιημένο στεγνό καθάρισμα.

Το νου σου στη σωστή απόχρωση βαφής

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καλό είναι να περνάς το τζάκετ σου με μία ειδική βαφή για δερμάτινα υφάσματα. Προσοχή όμως στην απόχρωση που θα επιλέξεις. Και εξηγούμαστε: Ας πούμε ότι το δερμάτινό σου είναι ανοιχτό καφέ και εσύ επιλέγεις μια βαφή κατάλληλη για σκούρο καφέ. Όσο κι αν λανθασμένα πιστεύεις ότι «σιγά την διαφορά στο χρώμα», πίστεψέ μας η διαφορά στην απόχρωση θα βγάζει μάτι.

Αποθήκευσέ το σωστά

Μαζί με τις εποχές που εναλλάσσονται, εναλλάσσεται και η γκαρνταρόμπα σου. Έτσι, όταν μπει η άνοιξη, το δερμάτινο τζάκετ σου μαζί με τα λοιπά χειμερινά σου ρούχα θα «ανέβουν» πάνω στη ντουλάπα για να «κατέβουν» τα καλοκαιρινά. Φυσικά και δεν θα το κρεμάσεις ή απλά θα το διπλώσεις και θα το φυλάξεις για το επόμενο φθινόπωρο. Πρώτα, θα το περάσεις μια βόλτα από το καθαριστήριο για να ένα στεγνό καθάρισμα και φρεσκάρισμα, προκειμένου να εξαφανιστούν τυχόν βρομιές και μυρωδιές και έπειτα θα το «πακετάρεις».

 
Top