Μια ουσία που χρησιμοποιούσε πριν από 2.500 χρόνια ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, επιτυγχάνει εντυπωσιακά...



αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο λόγος για την σαλσαλάτη -μια παράγωγη ουσία της σαλικίνης, παράγωγο της οποίας είναι το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται στην ασπιρίνη- η οποία χρησιμοποιούταν ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

Στα κείμενα του Ιπποκράτη περιγράφεται η χρήση μιας πικρής σκόνης που εξάγεται από τον φλοιό της ιτιάς (σσ. Salix στα λατινικά) και η οποία έχει την ιδιότητα να ρίχνει τον πυρετό και να καταπραΰνει τους πόνους. Η ουσία σαλικίνη που περιέχει ο φλοιός της ιτιάς απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1828 από τον Γερμανό χημικό Γιόχαν Αντρέας Μπούχνερ και οι δύο «μορφές» της ουσίας είναι η σαλσαλάτη και το σαλικυλικό οξύ.

—Η νέα μελέτη

Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, η σαλσαλάτη διαλύει τους σχηματισμούς που δημιουργεί η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ, οι οποίοι ευθύνονται για την απώλεια μνήμης και όλες τις συνέπειες του εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Η σαλσαλάτη, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη ως παυσίπονο σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας (αν και έχει περιοριστεί η χρήση της εξαιτίας πιο σύγχρονων σκευασμάτων), σύμφωνα με την έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αντέστρεψε τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας, μιας μορφής άνοιας παρόμοιας με το Αλτσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine, η σαλσαλάτη διέλυε τους σχηματισμούς που δημιουργεί η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ στα κύτταρα του εγκεφάλου οι οποίοι τα καταστρέφουν προκαλώντας έτσι την απώλεια μνήμης και όλες τις συνέπειες του εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τα πειράματα σε τρωκτικά έδειξαν μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης, διατήρηση των «αναμνήσεων» και αυξημένη προστασία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου δηλαδή που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η σαλσαλάτη αντιστρέφει όλες τις τοξικές παρενέργειες της πρωτεΐνης Ταυ. Χαρακτηριστικά ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Λι Γκαν του UCSF: «Εντοπίσαμε για πρώτη φορά μια φαρμακευτική παρέμβαση που αντιστρέφει όλες τις πλευρές της τοξικότητας της πρωτεΐνης Ταυ. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη του φαρμάκου επιτεύχθηκαν μετά την εμφάνιση της άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή».

Την ανακάλυψη υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και η ιατρική κοινότητα.

Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι πρόκειται για μια γνωστή ουσία ως προς την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες.

Παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της σαλσαλάτης στη διάλυση των β-αμυλοειδών, εκείνων δηλαδή των πρωτεϊνών που συνδέονται άμεσα με το Αλτσχάιμερ.

—Η ρεσβερατρόλη

Πρόσφατα πειράματα σε εθελοντές έδειξαν ότι η λήψη ρεσβερατρόλης σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει τη συγκέντρωση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και μελλοντικά θα μπορούσε αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Πρόκειται για μια ουσία που εμπεριέχεται στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, καθώς επίσης στη μαύρη σοκολάτα.



Πηγή: http://www.econews.gr/



 
Top