Αν και η ιατρική ενημέρωση μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει ένα ραντεβού με το γιατρό μας, όλοι, κάποια στιγμή, αναζητήσαμε στο internet απαντήσεις για θέματα υγείας που μας απασχόλησαν, είτε αφορούσαν έναν επίμονο βήχα, ένα εξάνθημα ή μία νέα δίαιτα. Με την ενημέρωση των ειδικών της Google, της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης, ας δούμε ποιες ήταν οι πιο συχνές αναζητήσεις που αφορούν την υγεία κατά τη διάρκεια του 2015.

Η βρογχίτιδα είναι μεταδοτική;
Η οξεία βρογχίτιδα είναι σύμπτωμα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικούδεν και όχι ασθένεια. Η λοίμωξη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιογενής, δηλαδή αποτέλεσμα μόλυνσης από ιό, άρα είναι μεταδοτική. Η ίδια η βρογχίτιδα αποτελεί επιπλοκή της λοίμωξης, άρα δεν θεωρείται μεταδοτική. Εκτός από την οξεία βρογχίτιδα, εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα, που είναι μία μορφή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Αυτή η κατάσταση συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα και δεν είναι μεταδοτική.

Η πνευμονία είναι μεταδοτική;
Η πνευμονία είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο. Εάν ένα υγιές άτομο έρθει σε επαφή με ασθενή που πάσχει από πνευμονία, είναι πιθανό το βακτήριο να μεταφερθεί και να προκαλέσει λοίμωξη. Ακόμη βέβαια κι αν μολυνθεί ένα υγιές άτομο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκδηλώσει τα συμπτώματα της πνευμονίας. Η πνευμονία μπορεί επίσης να προκληθεί από ιό και στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η πνευμονία δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού", λέει ο Δρ David Katz, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο του Yale. «Σταματάει επίσης να είναι μεταδοτική αμέσως μετά τη λήψη των κατάλληλων αντιβιοτικών».

Πόσες ημέρες διαρκεί η γρίπη;
Όποιος πάσχει από εποχική γρίπη, το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι να αναρρώσει το συντομότερο δυνατόν και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά της, τον πυρετό, το βήχα, τον πονόλαιμο και την εξάντληση που προκαλεί. «Η τυπική πορεία της γρίπης είναι επτά έως δέκα ημέρες», λέει ο Δρ Katz. «Αυτό βέβαια, ποικίλλει σε κάποιο βαθμό, ανάλογα με τα νέα στελέχη της γρίπης κάθε χρόνο, και προφανώς από το αν υπάρξουν επιπλοκές». Μπορούμε να αποτρέψουμε την επιδείνωση της γρίπης, πίνοντας άφθονα υγρά, πλένοντας συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας -κυρίως πριν το φαγητό- και καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, όπως πορτοκάλια, φυσικούς χυμούς και γιαούρτι.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Τίποτα δεν ξεδιψά περισσότερο και δεν ενυδατώνει καλύτερα από το νερό. Ενυδάτωση, ωστόσο, δε σημαίνει μόνο κατανάλωση νερού. Σημαντικές ποσότητες υγρών λαμβάνουμε από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από ροφήματα και αφεψήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας, για την ιδανική κατανάλωση νερού ημερησίως, καθώς οι ανάγκες μας για ενυδάτωση εξαρτώνται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, όσο και από το σωματικό μας βάρος, τις συνήθειές μας, το πόσο ασκούμαστε κλπ. Αυξημένες είναι οι ανάγκες για ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά τη γυμναστική, αλλά και σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. 

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;
Οι θερμιδικές ανάγκες για το κάθε άτομο είναι πλήρως εξατομικευμένες και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία, το ύψος, το βάρος, την καθημερινή δραστηριότητα και το πόσο εντατική είναι αυτή, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας αλλά και ιδιαίτερες συνθήκες, όπως την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Τον ακριβή αριθμό θερμίδων μπορεί κάποιος να τον προσδιορίσει μόνο με την βοήθεια ενός διαιτολόγου. Για παράδειγμα, παρά τη γενική σύσταση που διαβάζουμε συχνά ότι μία γυναίκα καλό είναι να καταναλών περίπου 1.400 έως 1.600 θερμίδες την ημέρα, αν ασκείται ελαφρώς έως μετρίως, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πάνω από 1.900 θερμίδες, αν η γυναίκα είναι πολύ δραστήρια. Αυτοί οι αριθμοί μπορούν να διαφέρουν ακόμη περισσότερο αν πρόκειται για επαγγελματία αθλήτρια ή κάποια γυναίκα που κάνει καθιστική ζωή.

Τι είναι ο λύκος;
Ένας από τους λόγους που ο λύκος αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία θέματα υγείας που αναζήτησε ο κόσμος μέσα στο 2015 είναι ότι η νεαρή ποπ σταρ Σελίνα Γκόμεζ ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο, σε μια συνέντευξη στο Billboard, ότι απείχε τον τελευταίο καιρό από τα φώτα της δημοσιότητας επειδή πάσχει από λύκο και ότι βρίσκεται σε θεραπεία για την πάθησή της.
Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση, που ανάλογα με τη σοβαρότητά του, επηρεάζει το δέρμα, τα νεφρά, τις αρθρώσεις, την καρδιά, το νευρικό σύστημα και το αίμα. Κατά τη διάγνωσή του, ο λύκος συχνά συγχέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας συμπτωμάτων που εκδηλώνονται από ασθενή σε ασθενή.

Τι είναι η γλουτένη;
Το ενδιαφέρον για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και τις δίαιτες χωρίς γλουτένη ήταν έντονο και φέτος, κάτι που αποτυπώθηκε στις διαδικτυακές αναζητήσεις του κοινού. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, μία ασθένεια που οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη ή εμφανίζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στο δέρμα, στα έντερα, στα μάτια, στα νύχια και πολλά άλλα. Οι υπόλοιποι μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα, καθώς όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία αλλά αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, τον έλεγχο του βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο ακριβώς θα διαρκέσει η εγκυμοσύνη μου;
Αυτή είναι μία ερώτηση που, όπως φαίνεται, απασχόλησε πολλές γυναίκες, μέσα στη χρονιά που πέρασε και αναζήτησαν μία απάντηση μέσα από το Google. «Παλαιότερα, βάσει εξετάσεων αίματος και υπερηχογραφήματος μπορούσαμε να καθορίσουμε τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης», λέει ο Δρ Joshua U. Klein, MD, βοηθός καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή, στο Icahn, στη Νέα Υόρκη. Ευτυχώς, οι γιατροί σήμερα έχουν περισσότερο ακριβείς μεθόδους για τον προσδιορισμό της διάρκειας της εγκυμοσύνης. «Το κύριο μέσο που χρησιμοποιούμε τώρα είναι ένα υπερηχογράφημα για να δούμε την ανάπτυξη του εμβρύου», λέει ο Δρ Klein.

Πώς θα μάθω πότε έχω ωορρηξία;
Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί με σπέρμα. Για τις γυναίκες με τακτικό έμμηνο κύκλο, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για την παρακολούθηση της ωορρηξίας είναι με υπολογισμό βάσει της περιόδου. «Αν έχετε μια περίοδο μία φορά το μήνα, έχετε ωορρηξία μία φορά το μήνα», λέει ο Δρ Klein. «Και η στιγμή της ωορρηξίας είναι συνήθως στη μέση αυτού του κύκλου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την ημέρα της τελευταίας περιόδου σας». Για τις γυναίκες που δεν έχουν σταθερό μηνιαίο κύκλο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να φανερώνουν την ωορρηξία; «Μερικές γυναίκες γνωρίζουν το σώμα τους πολύ καλά και αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, που μπορεί να είναι κοιλιακός πόνος, κράμπες ή ευαισθησία στο στήθος, την ημέρα της ωορρηξίας», καταλήγει ο Δρ Klein. 
Sofokleousin

 
Top