Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο και άλλες ανάγκες, όμως σε γενικές γραμμές το ιδανικό είναι να πάρετε συνολικά 13-14 κιλά στην εγκυμοσύνη. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει η ενεργειακή πρόσληψη να είναι ελεγχόμενη χωρίς να ξεπερνά την ενέργεια που δαπανάτε μέσα στην ημέρα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου αυξάνονται κατά περίπου 100 θερμίδες ανά ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μπάρα δημητριακών ή 2 μικρά φρούτα, και πρακτικά σημαίνει ότι η γυναίκα δεν χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερη τροφή σε σύγκριση με το διάστημα προ της εγκυμοσύνης.

Κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες της εγκύου αυξάνονται κατά περίπου 300 θερμίδες ανά ημέρα. Ενδεικτικά, 300 θερμίδες αντιστοιχούν σε περίπου 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες ή 1 τοστ με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες.Στην πραγματικότητα θα πρέπει να τρώτε περισσότερο μόνο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Θα υπολογίσετε ότι πρέπει να παίρνετε 200 θερμίδες παραπάνω, ανά ημέρα. Θα λαμβάνετε δηλαδή 2.150- 2.300 θερμίδες την ημέρα τρώγοντας ενδεικτικά:
  • Ένα μπολ δημητριακών με γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Δύο φέτες ψημένο ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Ένα ποτήρι χυμό και ένα βρασμένο αυγό.

Αντί για παράδειγμα να καταναλώνετε μπισκότα και γλυκά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή ξερά,γιαούρτι, muesli. Ακόμα πρέπει να μην παραλείπετε γεύματα. Με τον τρόπο αυτό το στομάχι σας δεν μένει για πολλές ώρες άδειο και μειώνετε το αίσθημα της διαρκούς πείνας.

Ενδεικτικά μπορείτε να φάτε:
  • Γεύμα: Πατάτα με την φλούδα, τόνο και αγγούρι ή σάντουιτς με κοτόπουλο και σαλάτα.
  • Δείπνο: Λαχανικά ψημένα της αρεσκείας σας συνοδευόμενα με λαχανικά.\
  • Επιδόρπιο: Ψητό μήλο γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, ή κράκερ με τυριά (με λίγα λιπαρά).

Αν ανακαλύψετε πως το βάρος σας αυξάνεται πολύ, θα σας βοηθήσει η άσκηση και ο περιορισμός των λιπών που λαμβάνετε καθημερινά, όπως και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα , λαχανικά και μη κατεργασμένους υδατάνθρακες.

Όπως επισημαίνει και η διατροφολόγος του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, καθώς η υπερβολική αύξηση του βάρους συνδέεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη της κύησης και υπέρτασης (προεκλαμψία), αλλά και με επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Ένας ενδεικτικός ρυθμός αύξησης του βάρους είναι έως 2-3 κιλά ή και λιγότερο κατά το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια 1,5-2 περίπου κιλά το μήνα σε μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.

Πηγή
 
Top