Οι λάτρεις της μπίρας μάλλον θα δυσαρεστηθούν αρκετά με τις αλλαγές που επέρχονται στην τιμή της, συνεπεία του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή...



Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή της μπίρας ανεβαίνει, και ιδιαίτερα εκείνων που παράγονται και προέρχονται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία.



Πλέον, καταργείται η διάταξη που ισχύει και προβλέπει μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας τον χρόνο.



Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων, φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.



Οι νέοι μειωμένοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) μπίρας που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία καθορίζονται ως ακολούθως:



α) συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,30 ευρώ.



β) συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,43 ευρώ.



γ) συντελεστής ΕΦΚ μπύρας μειωμένος 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,56 ευρώ.



δ) συντελεστής ΕΦΚ μειωμένος στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,95 ευρώ.




Πηγή: http://ift.tt/1kA7kPG



 
Top