Πότε ήταν η πρώτη φορά που είπατε σε κάποιον «σ’ αγαπώ»; Πότε ήταν η πρώτη φορά που σας το είπε κάποιος; Για κάποιους, η έκφραση αυτή μπορεί να είναι πολύ απλή. Για κάποιους άλλους ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουν αυτό το συναίσθημα με λέξεις. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους διστάζουν;

Ο φόβος της δέσμευσης

Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν μεγάλη δύναμη σ’ αυτές τις λέξεις και δεν είναι έτοιμοι να υποσχεθούν κάτι το οποίο φοβούνται να δώσουν. Η αγάπη μπορεί να είναι παρούσα, αλλά ο φόβος της δέσμευσης εμποδίζει την έκφρασή της. Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τη δέσμευση; Στη ζωή, κάνοντας μία επιλογή, αυτόματα όλες οι άλλες επιλογές αποκλείονται και η έλλειψή τους στην ουσία μπορεί να προκαλέσει το φόβο και τον περιορισμό, ανεξάρτητα από την αγάπη που κάποιος μπορεί να αισθάνεται πραγματικά για τον/την σύντροφό του.

Φόβος ότι δείχνουμε ευάλωτοι

Η παραδοχή της αγάπης για κάποιους, είναι να παραδεχτούν ότι χρειάζονται ένα άλλο άτομο στη ζωή τους. Είναι σαν να χάνουν τη δύναμή τους, σαν να μην έχουν πια τον έλεγχο της ζωής τους, εάν παραδεχτούν σε κάποιον άλλο ότι είναι ευάλωτοι.

Φόβος της απόρριψης

Φυσικά, ένας από τους ισχυρότερους φόβους που εμποδίζει κάποιον να εκφράσει τα συναισθήματά του είναι ο φόβος της απόρριψης. Η αγάπη είναι δράση – αντίδραση. Είναι σύνηθες σε μία σχέση, το ένα άτομο να αγαπά και να φροντίζει περισσότερο το άλλο στην αρχή, αλλά η ισορροπία του δούναι και λαβείν είναι αυτό που ορίζει τη δυναμική της σχέσης.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο να πληγωθούμε

Η αγάπη που νιώθει κάποιος για ένα άτομο σημαίνει ότι υπάρχει ανοιχτός χώρος στην καρδιά του. Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ανοιχτούμε σε κάποιον άλλο, μένουμε ταυτόχρονα απροστάτευτοι, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να πληγωθούμε ευκολότερα. Έχοντας νιώσει το αίσθημα της απόρριψης από κάποιον και έχοντας αφήσει τον εγωισμό μας να πληγωθεί, ο φόβος να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, μονοπωλεί τη σκέψη μας και δεν μας αφήνει να νιώσουμε οποιοδήποτε συναίσθημα.

Έλλειψη προτύπων


Υπάρχει το ενδεχόμενο τα άτομα που τρομάζουν μπροστά στην προοπτική να εκφράσουν αυτές τις λέξεις, να μην είναι εξοικειωμένα με την έκφραση της τρυφερότητας μεταξύ δύο συντρόφων ή μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους. Ίσως να μην έχει εκφραστεί στους ίδιους από κάποιον άλλο στο παρελθόν.

Η έννοια που αποδίδει κάποιος στην αγάπη

Σε κάθε σχέση υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος που εκφράζονται τα συναισθήματα μεταξύ των ατόμων. Στην πραγματικότητα, το να δεχτεί κανείς ότι δεν μπορούν όλοι να εκφράσουν με λέξεις αυτό που αισθάνονται, ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο, όταν αντιληφθεί τον ξεχωριστό τρόπο που χρησιμοποιεί ένα άτομο ως ένδειξη της αγάπης του.

Ρητή επιβεβαίωση

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια υποκατάστατη φράση ως αντίδραση στην έκφραση «Σ’ αγαπώ», όπως «και εγώ» ή «εσύ ξέρεις», για να μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο το ίδιο μήνυμα. Όλα αυτά τα λόγια είναι ένας διαφορετικός τρόπος να αποδώσουν της έννοιας της αγάπης.

Πράξεις ως ένδειξη αγάπης

Μερικοί εκφράζουν και γνωστοποιούν την αγάπη τους με πράξεις. Για παράδειγμα, το να είναι κάποιος πρόθυμος να πάει για ψώνια με το σύντροφό του, είναι ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματά του. Το να κάνει κάποιες παραπάνω δουλειές στο σπίτι, γνωρίζοντας ότι ο σύντροφός του είναι εξουθενωμένος από τη δουλειά, δείχνει πόσο ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Το να μην εκνευρίζεται και να μη δυσανασχετεί με τα «ελαττώματα» του άλλου, δηλώνει ενδιαφέρον και ενδυναμώνει τη σχέση, χωρίς να δίνεται τόση σημασία στα λόγια.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα, η δυσκολία ενός ατόμου να εκφραστεί και την ίδια στιγμή να δεχτεί την αγάπη του συντρόφου του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα βιώματα και τη σημασία που αυτό έχει δώσει στην έννοια της αγάπης.

Επιμέλεια: Εύα Αρβανίτη



ΠΗΓΗ
 
Top