Από τα πιάτα που βρίσκεις στα αυθεντικά μπιστρό, το croque monsieur θυμίζει σάντουιτς με μπεσαμέλ.
Σήμερα, μπορεί να φτιαχτεί και στο δικό σου σπίτι υπό τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη. Θα το τολμήσεις;
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
40 γραμμ. βούτυρο
60 γραμμ. αλεύρι
300 ml γάλα 3,5% λιπαρά
1 φύλλο δάφνης
Πιπέρι
50 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το croque monsieur
3 κουταλιές της σούπας θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
3 φέτες ζαμπόν
300 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα
30-40 γραμμ. βούτυρο
Διαδικασία
Για τη μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και ελαφρά ανακατεύουμε με το σύρμα μας. Προσθέτουμε και το φύλλο δάφνης για να αρωματίσουμε τη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σιγά σιγά σε 3 δόσεις, βάζουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις απορροφηθούν τα ¾ γάλακτος, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Αφού ανακατέψουμε καλά, αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε πιπέρι, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχώς, αφήνοντας 1 χούφτα για το τελείωμα.
Για το croque monsieur: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνουμε το φρέσκο ή το μπαγιάτικο ψωμί και το κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Κόβουμε και την κορυφή του ψωμιού για να δημιουργήσουμε μια βάση για τη μπεσαμέλ μας. Αλείφουμε τη 1 φέτα ψωμιού με την πικάντικη μουστάρδα.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο θυμαράκι, το ζαμπόν σε φέτες, τη γραβιέρα από πάνω και λίγο βούτυρο σε κομμάτια. Πατάμε καλά την άλλη φέτα από πάνω και βάζουμε λίγο ακόμα βούτυρο από πάνω σε κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το croque monsieur σε ταψί μα λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Όσο είναι ακόμα ζεστή η μπεσαμέλ, ρίχνουμε τη μισή από πάνω και την απλώνουμε πάνω στο ψωμάκι μας και τη μισή μέσα, όπως γίνεται παραδοσιακά. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω και ψήνουμε για πάλι για 15 – 17 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ.
Πηγή: http://ift.tt/1HdvkTp
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
40 γραμμ. βούτυρο
60 γραμμ. αλεύρι
300 ml γάλα 3,5% λιπαρά
1 φύλλο δάφνης
Πιπέρι
50 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το croque monsieur
3 κουταλιές της σούπας θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
3 φέτες ζαμπόν
300 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα
30-40 γραμμ. βούτυρο
Διαδικασία
Για τη μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και ελαφρά ανακατεύουμε με το σύρμα μας. Προσθέτουμε και το φύλλο δάφνης για να αρωματίσουμε τη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σιγά σιγά σε 3 δόσεις, βάζουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις απορροφηθούν τα ¾ γάλακτος, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Αφού ανακατέψουμε καλά, αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε πιπέρι, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχώς, αφήνοντας 1 χούφτα για το τελείωμα.
Για το croque monsieur: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνουμε το φρέσκο ή το μπαγιάτικο ψωμί και το κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Κόβουμε και την κορυφή του ψωμιού για να δημιουργήσουμε μια βάση για τη μπεσαμέλ μας. Αλείφουμε τη 1 φέτα ψωμιού με την πικάντικη μουστάρδα.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο θυμαράκι, το ζαμπόν σε φέτες, τη γραβιέρα από πάνω και λίγο βούτυρο σε κομμάτια. Πατάμε καλά την άλλη φέτα από πάνω και βάζουμε λίγο ακόμα βούτυρο από πάνω σε κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το croque monsieur σε ταψί μα λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Όσο είναι ακόμα ζεστή η μπεσαμέλ, ρίχνουμε τη μισή από πάνω και την απλώνουμε πάνω στο ψωμάκι μας και τη μισή μέσα, όπως γίνεται παραδοσιακά. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω και ψήνουμε για πάλι για 15 – 17 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ.
Πηγή: http://ift.tt/1HdvkTp