Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα, πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.


Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη παραμένει κλειστή από χθες, στις 8 το βράδυ ενώ προηγουμένως, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε πως δεν μπορεί πλέον να κατανοήσει, τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χειρίζεται την κατάσταση.

Μάλιστα, είπε πως η Ελλάδα δρα "σαν γραφείο ταξιδίων, που στέλνει τους πρόσφυγες εκεί όπου θέλουν".

Ο Φάιμαν είπε ακόμη, πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο (ή "τιμή αναφοράς") για εφέτος.

"Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια. Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι", πρόσθεσε.
1.500 πρόσφυγες σε αυτοσχέδια hot spot στον Νομό Καβάλας

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και την άφιξη 900 άνθρωποι από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής "Νήσος Μύκονος".

Τους νεοαφυχθέντες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποδέχθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τους διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου "Απόστολος Μαρδύρης" ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.

Η νέα άφιξη των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο προκάλεσε ένταση, καθώς επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση εκεί, αφού ήδη οι υποδομές λειτουργούν πλέον οριακά και πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν/τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες (ο Δήμος ήδη νοίκιασε και τοποθέτησε δώδεκα) και να προστεθούν περισσότεροι νιπτήρες και ντουζιέρες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας και οι δεκάδες εθελοντές υποδέχθηκαν με θέρμη τους νέους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η παραμονή τους στην Καβάλα. Συγκινητική είναι, επίσης, η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων στον Δήμο Παγγαίου, όπου φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης οι άλλοι 200 πρόσφυγες.

 
Top