Υπό την πίεση του προσφυγικού, το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, την αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως εξετάζει η Ανγκελα Μέρκελ, εξαιτίας των πιέσεων που υπάρχει απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, επικαλούμενη το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), ηγετικοί κύκλοι των χριστιανοδημοκρατών αναφέρουν πως το Βερολίνο δεν εξετάζει πλέον χωριστά το ελληνικό πρόγραμμα και την προσφυγική κρίση.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει προσπάθειες να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσεχές Eurogroup, για παράδειγμα.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ επιδιώκει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους της, όχι μόνο ως προς την αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο προσφυγικό

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Με τη σκέψη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είπε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαχόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευθύνουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή».

Πίσω στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία, αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», είπε ο Ζεεχόφερ που ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

«Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς», επεσήμανε.

 
Top