Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι έρευνες που συγκλίνουν στο ότι η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Η ουλίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόνια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, ερεθισμό και πρήξιμο των ούλων.

Σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η θεραπεία της ουλίτιδα μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του ινωδογόνου, δύο ουσιών στο αίμα που αποτελούν δείκτες φλεγμονής και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Μελέτη του Οδοντιατρικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ έδειξε ότι η αφαίρεση χαλασμένων δοντιών μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα, οι οποίες επίσης σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα ούλα εισέρχονται κάποια στιγμή στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνουν έως τα μεγάλη όργανα, όπου εγκαθίστανται και προκαλούν λοιμώξεις.

Τι ίδιο ισχύει και για τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που είχε γίνει σε περίπου 10.000 εθελοντές έδειξε ότι όσοι είχαν στο αίμα τους αντισώματα στο βακτήριο της ουλίτιδας διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.
 
Top