Χωρίς να ενδώσετε στην εμπορευματοποίηση της γιορτής με τις καρδούλες, αλλά απολαμβάνοντας  ένα ρομαντικό δείπνο με το έτερον ήμισυ.


Τρυφερό φιλέτο σολομού με μια σος βουτύρου, lime και τσίλι πιπεριού, σερβιρισμένο σε σοτέ κολοκυθάκια και παντζάρια και ολόγλυκα καραμελωμένα νεκταρίνια.


Υλικά
2 φιλέτα σολομού με το δέρμα (περίπου 800γρ)
2 lime
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. καυτερό τσίλι πιπέρι σε σκόνη
Για τη σαλάτα: 2 κολοκυθάκια
2 μέτρια παντζάρια με τα φύλλα τους
2 νεκταρίνια
1 κ.γ. τζίντζερ ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

Αλάτισε καλά το ψάρι και από τις δύο πλευρές, ιδανικά με χοντρό αλάτι.
Καθάρισε τα λαχανικά και κόψε σε κυβάκια. Βάλε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και «μπλανσάρισε» πρώτα τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τα παντζάρια. Άφησε 1-2 λεπτά στο καυτό νερό και βγάλε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Βάλε στο νερό που βράζει τα φύλλα από το παντζάρι να μαλακώσουν 5-6 λεπτά.
Βάλε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει και σόταρε τα κολοκυθάκια και τα παντζάρια. Σβήσε με το χυμό από 1 lime και πρόσθεσε το σκόρδο λιωμένο και το τζίντζερ. Απόσυρε από τη φωτιά.
Κόψε τα νεκταρίνια σε φέτες και βάλε σε αντικολλητικό τηγάνι να πάρουν ελαφρώς χρώμα γυρίζοντας τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές. Ρίξε το χυμό από μισό Lime και κατέβασε από τη φωτιά.
Βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει ακούμπησε το φιλέτο του σολομού με το δέρμα στο σκεύος. Άφησε να ψηθεί, θα δεις το χρώμα του να αλλάζει και να κάνει μια τραγανή κρούστα. Γύρισε για μερικά δευτερόλεπτα και από την άλλη να πάρει χρώμα και κατέβασε από τη φωτιά.
Βάλε σε ένα μπολ το βούτυρο, λιωμένο, αλλά όχι καμένο, ξύσμα από 1 lime και το χυμό από 1/2 lime. Πρόσθεσε και το καυτερό πιπέρι και ανακάτεψε καλά.
Βάλε το φιλέτο στο πιάτο σου και στρώσε τα σοτέ λαχανικά, τα φύλλα και πάνω τους τα καραμελωμένα νεκταρίνια. Περίχυσε τα λαχανικά με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και το φιλέτο με τη σος βουτύρου. Σέρβιρε.



Τούρτα σοκολάτα-φράουλα

Μια λαχταριστή τούρτα που τα έχει όλα για ένα δείπνο για δύο

Υλικά
400γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
500 γρ. κρέμα γάλακτος
200γρ. φράουλες
3 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας
2 πακέτα γεμιστά μπισκότα (400γρ. συνολικά)
4 κ.σ. μαργαρίνη σκληρή
1/2 σφηνάκι ρούμι
1/4 του φλιτζανιού μαρμελάδα ή γλυκό φράουλα

Προετοιμασία
Άνοιξε τα γεμιστά μπισκότα, προσέχοντας να κρατήσεις ολόκληρο το κομμάτι στο οποίο παραμένει η κρέμα. Βάλε το άλλο κομμάτι μπισκότου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τρίψε να γίνει σκόνη. Πρόσθεσε τη μαρμελάδα και 3 κ.σ. μαργαρίνη και ανακάτεψε να νοτίσει το μπισκότο.
Στρώσε το τριμμένο μπισκότο σε μια φόρμα 20 εκατοστών (ιδανικά που ανοίγει από τα πλαϊνά). Από πάνω στρώσε τα ολόκληρα μπισκότα με τη γέμιση προς τα πάνω. Φρόντισε να αφήσεις ένα δαχτυλάκι περιθώριο από τις άκρες του της φόρμας.
Βύθισε τα πουράκια το ένα δίπλα στο άλλο, στο πλάι της φόρμας, ώστε να σχηματίσεις έναν δακτύλιο εσωτερικά της φόρμας, Κόψε με ένα ψαλίδι το κομμάτι από τα πουράκια που εξέχει πάνω από τα «χείλη» της φόρμας. Κράτησε τα πουράκια που έμειναν για το ντεκόρ.
Βάλε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και να κάψει καλά. Πρόσεξε να μην σου πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει κατέβασε από τη φωτιά
Σπάσε τη σοκολάτα σε κομμάτια και βάλε σε ένα μπόλ. Ρίξε από πάνω την κρέμα γάλακτος και άφησε το μείγμα για 1′ λεπτό. Ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα σοκολάτα. Ρϊξε και 1 κ.σ. μαργαρίνη να λιώσει και να δώσει γυαλάδα στην σοκολάτα. Ανακάτεψε και πρόσθεσε τέλος και το ρούμι. Αν η κρέμα σου είναι ρευστή, άφησέ τη στο μπολ για αρκετή ώρα να αρχίσει να πήζει.
Ρίξε τη μισή ποσότητα της κρέμας σοκολάτας στη φόρμα και φρόντισε να απλωθεί σε όλα τα σημεία ομοιόμορφα. Καθάρισε τις φράουλες και κόψε σε κομμάτια. Ρίξε πάνω από τη στρώση σοκολάτας. Σκέπασε με την υπόλοιπη σοκολάτα να γεμίσεις τη φόρμα. Αν η σοκολάτα είναι ακόμη ζεστή, άφησε λίγο εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία. Βάλε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει καλά. Ίσως χρειαστούν αρκετές ώρες στο ψυγείο (αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα της σοκολάτας)
Βγάλε την τούρτα από το ψυγείο και ξεφόρμαρε. Τρίψε τα πουράκια πάνω από την επιφάνεια της τούρτας και διακόσμησε αν θέλεις με ολόκληρες φράουλες.

Πηγή συνταγών: Cookleit
 
Top