Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι μια υγιής φιλία και ένας καλά οικοδομημένος κοινωνικός κύκλος, ενδεχομένως να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να πορευθεί κανείς χαρούμενος στη ζωή. Η επιστήμη συμφωνεί, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι φίλοι μπορούν να μας κάνουν όχι μόνο πιο ευτυχισμένους, αλλά ακόμα και πιο υγιείς και πιο όμορφους.

Ένας φίλος, μια καλή παρέα, ένας συνοδοιπόρος ζωής είναι πάντα εκεί για έναν ζεστό ή κρύο καφέ, για ένα χαλαρό ποτό ή για ένα αξέχαστο ξενύχτι, για πολλή συζήτηση ή χαζολόγημα, για τις πιο άσχημες και πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας.

Κι αν κάποιες φορές παρασυρόμαστε από τη ρουτίνα της ζωής, και συνειδητά ή ασυνείδητα αποστασιοποιούμαστε από τους πάντες και τα πάντα, η επιστήμη έρχεται να μας θυμίσει να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να κανονίσουμε μία βόλτα με την παρέα.
Τα οφέλη της καλής φιλίας
Οι φίλοι μάς κάνουν λιγότερο απότομους

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, οι άνθρωποι που έχουν φίλους, είναι λιγότερο απότομοι από τους ανθρώπους που δεν έχουν φίλους. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο κοινωνικό κύκλο και γνωριμίες είχαν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερο απότομοι ήταν στις κοινωνικές τους συναναστροφές.
Οι φίλοι μάς κάνουν πιο ελκυστικούς

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, οι άνθρωποι που έχουν φίλους φαίνονται πιο όμορφοι από τους ανθρώπους που δεν έχουν. Ειδικότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από 139 φοιτητές να βαθμολογήσουν τη γενική ελκυστικότητα των ανθρώπων σε μια ομαδική φωτογραφιά, και στη συνέχεια κλήθηκαν να κατατάξουν ένα-ένα τα άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι μεμονωμένες φωτογραφίες κατατάχθηκαν κατά μέσο όρο 5,5% λιγότερο ελκυστικές, συγκριτικά με τις ομαδικές. (Κάτι ήξερε ο Barney όταν ανέλυε το περιβόητο cheerleader effect).
Τα φιλαράκια μάχονται μαζί μας τον καρκίνο


Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, του 2005, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, οι γυναίκες που είχαν καρκίνο στις ωοθήκες και είχαν επαρκή κοινωνική στήριξη, είχαν κατά μέσο όρο 70% χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6, μιας πρωτεΐνης του αίματος που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, από ό,τι οι ασθενείς με λιγότερους φίλους.
Τα μωράκια αντιλαμβάνονται τη φιλία


Σύμφωνα με μελέτη του 2014, τα βρέφη από την ηλικία των 9 μηνών μπορούν να αντιληφθούν τις κοινωνικές σχέσεις, και μάλιστα μπορούν να βοηθηθούν από αυτές ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν και να περπατήσουν.


Όπως λέει η ερευνήτρια Amanda Woodward από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο: “Τα βρέφη είναι σε θέση να παρακολουθούν τους ξένους να αλληλεπιδρούν και στη συνέχεια να εξάγουν συμπεράσματα για το αν αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι πιθανό να είναι φίλοι”.

 
Top