Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας. Οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τα laptop είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας -ακόμα και των παιδιών, καθώς είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που καθιστά τη χρήση τους πολύ εύκολη υπόθεση ακόμα και για ένα 3χρονο! Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη "ετυμηγορία" για τη χρήση τους από τα παιδιά, όλες οι σχετικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανεξέλεγκτη επαφή των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο πιθανό να τους κάνει κακό παρά καλό!
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών δεν θα πρέπει να περνάνε καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες (είτε πρόκειται για τηλεόρασης είτε υπολογιστή, tablet ή κινητού) ενώ από 3 έως 18 ετών θεωρείται σχετικά ασφαλές να ασχολούνται με τις συσκευές αυτές έως και 2 ώρες την ημέρα! Η πιο έντονη χρήση έχει συνδεθεί με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου, των κοινωνικών δεξιοτήτων και της λεπτής κινητικότητας.
Παρόλα αυτά, οι νέοι γονείς έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αγοραστικά κοινά των εφαρμογών σε κινητά και tablet. Η αλήθεια είναι ότι η πλήρης αποχή των παιδιών από την τεχνολογία είναι μάλλον αδύνατη -υπάρχει όμως η δυνατότητα να περιορίσουμε τη χρήση από τα παιδιά και παράλληλα να επωφεληθούμε από τις ευκολίες που μας προσφέρουν. Γιατί, όπως σε όλα τα πράγματα, το σημαντικότερο είναι να γίνονται με μέτρο! Να μερικές συμβουλές για να τα καταφέρουμε.
1. Ζητήστε από τα παιδιά να μοιραστούν την ίδια συσκευή
Ακόμα κι αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αντισταθείτε στον πειρασμό να πάρετε σε κάθε παιδί το δικό του tablet. Σίγουρα, εάν πρέπει να μοιραστούν το ίδιο θα υπάρχουν περισσότεροι καυγάδες, όμως με αυτό τον τρόπο αναγκαστικά θα περιοριστεί και ο χρόνος που περνάει το καθένα «αγκαλιά» με την αγαπημένη του ηλεκτρονική συσκευή. Επιπλέον, θα σας δώσει ακόμη μία αφορμή να διδάξετε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται και να περιμένουν τη σειρά τους.
2. Βάλτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τη χρήση των συσκευών
Ακόμη κι αν πρόκειται για το δικό του κινητό ή το δικό του tablet, εσείς είστε αυτός που θα αποφασίσει πόση ώρα μπορούν να παίξουν μαζί του. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις συστάσεις και να ορίσετε δύο ώρες την ημέρα για τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 3 ετών ή να αποφασίσετε ότι θα το επιτρέπετε για ακόμα λιγότερη ώρα. Ή να ζητήσετε να περιορίσουν τη χρήση μόνο στα Σαββατοκύριακα ή κάποια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας. Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα στο οποίο θα καταλήξετε, φροντίστε να το τηρείτε πιστά.
3. Φροντίστε να διατηρήσετε τον έλεγχο
Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές γενικότερα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που ακόμα κι ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να κάνει την εγκατάσταση στη συσκευή και να αρχίσει να παίζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε το απόλυτο έλεγχο της συσκευής στο παιδί -ούτε καν τις ώρες που το κρατάει. Κάθε εφαρμογή που θέλει να "κατεβάσει" θα πρέπει να παίρνει τη δική σας έγκριση. Πριν το αφήσετε να παίξει, κάντε μια δοκιμή εσείς για να ξέρετε τι ακριβώς θα δει το παιδί.
4. Προσφέρετε κι άλλες επιλογές
Τα παιδιά έχουν συνέχεια την ανάγκη να κάνουν κάτι! Εάν το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να τα απασχολήσει είναι το tablet ή το κινητό, είναι προφανές ότι αυτό θα ζητήσουν. Όταν, λοιπόν, βλέπετε ότι έχουν αρχίσει να βαριούνται ή να γκρινιάζουν όταν για παράδειγμα βρίσκεστε στο εστιατόριο, αντί να προσφέρετε αμέσως το κινητό σας, προσπαθήστε να τους δώσετε άλλες επιλογές, όπως ένα βιβλίο, μερικά υλικά ζωγραφικής ή ένα μικρό παιχνιδάκι που είναι εύκολο να έχετε πάντα στην τσάντα σας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να κινούνται και να παίζουν στο ύπαιθρο, γι' αυτό όποτε υπάρχει η δυνατότητα να πάτε στις κούνιες ή στο πάρκο προτιμήστε το από το να μείνετε στο σπίτι και να παίξει στον υπολογιστή.
5. Δώστε το καλό παράδειγμα
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό είναι το πιο σημαντικό (αλλά και το πιο δύσκολο) που μπορείτε να κάνετε. Εάν το παιδί βλέπει τους γονείς του να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μπροστά σε μια οθόνη είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο. Φροντίστε, όταν ολοκληρώσετε με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις να "αποσυνδέεστε" από κάθε συσκευή και να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας παίζοντας, συζητώντας, μαγειρεύοντας, κάνοντας κατασκευές, διαβάζοντας μαζί τους, χωρίς περισπασμούς.