Μετά την πρόσφατη σαφή προειδοποίηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Ενέργειας στέλνει νέο μήνυμα στην Αθήνα, ισχυριζόμενος ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας.

«Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας», επεσήμανε ο Ισπανός Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά.

«Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη — το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα —αντίκειται στον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό έχει προσφύγει εναντίον της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε.

Όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο Ισπανός ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής.

Η Κομισιόν «κοινή» γραμμή στο θέμα

Οι δηλώσεις του Ισπανού Επιτρόπου έρχονται μετά τη σαφή πρόσφατη προειδοποίηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγερ, προς τον Έλληνα υπουργό ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για την αγορά ενέργειας στη χώρα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην EurActiv.gr, η Επίτροπος Ανταγωνισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει.

>>Διαβάστε: Επίτροπος Ανταγωνισμού: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανεξάρτητη ΡΑΕ- Πρόωρες οι εικασίες για ΔΕΣΦΑ

«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή», είχε τονίσει με νόημα η Επίτροπος Ανταγωνισμού.

EurActiv.gr | Σαράντης Μιχαλόπουλος
 
Top