Συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ), Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ Αχλαδιανάκης Μανόλης, ο Πρόεδρος του συλλόγου του Αλίμου Γιάννης Μαριόλης και ο τρίτεκνος Απόστολος Χατζάρας, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ο Σύμβουλος του Στρατιωτικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ταξχου ε.α. κ. Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου. Οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ έθεσαν μια σειρά από επεξεργασμένες προτάσεις που αφορούν στους τρίτεκνους. Οι προτάσεις αφορούσαν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως τη χορήγηση των 35 ευρώ στους στρατεύσιμους. Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του κ. Κουτσογιαννόπουλου για τις πολύ καλές και αναλυτικές προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας.
Ακολουθούν μερικές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΟΠΛΙΤΕΣ
1.      Οι στρατιώτες ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση, λαμβάνουν 35 ευρώ ως παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Θεωρούμε πως το ποσό αυτό οφείλει η πολιτεία ως ελάχιστη προσφορά στην τρίτεκνη οικογένεια -και ως ένα πρώτο βήμα της αναγνώρισης των τρίτεκνων ως πολύτεκνων- να το χορηγεί σε τρίτεκνους γονείς  ή τέκνα τρίτεκνων που υπηρετούν τη θητεία τους. 
2.      Οι κληρωτοί οπλίτες μετά την συμπλήρωση 5 μηνών υπηρεσίας σε Μονάδες Αν. Μακεδονίας- Ν. Έβρου και νήσων όπως όλοι οι οπλίτες, να μετατίθενται σε Μονάδες του Όπλου στον τόπου διαμονής. Αν στον τόπο διαμονής δεν υπάρχει Μονάδα του όπλου να αποσπώνται ή να τοποθετούνται σε Μονάδα άλλου όπλου ή Υπηρεσίας ή Καταστήματος.
3.       Στις προσλήψεις ΟΒΑ για πρόσληψη 1 έτους με παράταση για 3 έτη ακόμα όπως προβλέπεται να  προσλαμβάνονται άνευ κληρώσεως οπλίτες τρίτεκνης οικογένειας (εναλλακτικά προτείνεται να προσλαμβάνεται ένα 20% με σύστημα μορίων μεταξύ τρίτεκνων που θα περιλαμβάνει εισόδημα οικονομικές υποχρεώσεις οικογένειας κλπ).
4.      Οι οπλίτες τρίτεκνης οικογένειας να δικαιούνται 2 ή 3 καταστάσεις επιβιβάσεως αντί 1 κατά την θητεία τους. Ενδεικτικά για μια άδεια από Αλεξανδρούπολη - Πρέβεζα και επιστροφή, το κόστος είναι περίπου 140 ευρώ.
5.      Να δίνεται στα τέκνα τρίτεκνης οικογένειας που δεν έχουν σπουδάσει η επιλογή αν το επιθυμούν της ειδικότητας μάγειρα ή χειριστή μηχανημάτων προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο ως εφόδιο για να βοηθήσουν την οικογένεια οικονομικά.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ –ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ
1.       Να χορηγούνται 2 φορές κατά έτος κατάσταση επιβιβάσεως για όλη την οικογένεια προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να χορηγηθεί και για το αυτοκίνητο σε νησιώτικο προορισμό γιατί το κόστος μετακίνησης αυτοκινήτου με πλοίο είναι πλέον υπέρογκο.
2.      Να προβλεφθούν μόρια για τρίτεκνες οικογένειες για θέσεις εξωτερικού πχ Κύπρο προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά.
3.      Να μετατίθενται άμεσα στον τόπο συμφερόντων τους σε περίπτωση που κάποιο παιδί σπουδάζει προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα.
4.      Να δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν σε φρουρά συμφερόντων μέχρι και 10 έτη έστω και με μετακίνηση σε άλλη Μονάδα αλλά εντός φρουράς.
5.      Να δίνεται η δυνατότητα στις τρίτεκνες οικογένειες να πραγματοποιούν αγορές στα στρατιωτικά πρατήρια και στα πολυκαταστήματα ΕΚΕΜΣ.
6.      Να ισχύει κανονικά το ΦΕΚ 1400 B 30/4/2012, σύμφωνα με το οποίο «οι τρίτεκνοι στρατιωτικού μετατίθενται ως υπεράριθμοι στον τόπο επιλογής τους».
ΔΙΑΦΟΡΑ
            Να επιτρέπεται σε τέκνα τρίτεκνης οικογένειας που σπουδάζουν να σιτίζονται έναντι αντιτίμου στις στρατιωτικές Λέσχες τηρώντας την ευπρέπεια και τον σεβασμό στον χώρο.

       Η ΟΠΟΤΤΕ ως ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,  θα συνεχίσει τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της σε όλα εκείνα τα υπουργεία που έχουν θέματα που αφορούν στους τρίτεκνους. Στην προσπάθεια αυτή καλεί σε όσους έχουν προτάσεις τεκμηριωμένες, ουσιαστικές, εφαρμόσιμες να τις καταθέσουν ώστε να γίνει η επεξεργασία και η προώθησή τους όπου απαιτείται.
 
Top