Πώς πρέπει πραγματικά να συμπεριφέρεσαι σε ένα dive bar.


Αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε ποτάδικο, στο εξωτερικό το λένε dive bar. Και επειδή είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει τον όρο αλλά δεν γνωρίζεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ας πούμε πως μιλάμε για ένα συνήθως παλιό και φθαρμένο bar, που σέρβιρε απλά και φθηνά ποτά και έχει τακτική πελατεία. Στο dive bar δεν χρειάζεται να ντυθείς καλά και μπορεί να είναι το bar ή η pub της γειτονιάς σου. Δεν έχει τη λάμψη ενός προσεγμένου cocktail joint και ποτέ δεν την διεκδίκησε.


Όταν λοιπόν βρεθείς στο εσωτερικό ενός τέτοιου μέρους - αν δεν είσαι ήδη τακτικός θαμώνας σε κάποιο, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να εκπέμπεις στο ίδιο μήκος κύματος με τον χώρο και τους ανθρώπους του.


Κώδικας δεοντολογίας του ποτάδικου

> Πληρώνεις πάντοτε με μετρητά. Κράτησε την κάρτα σου για άλλες περιπτώσεις. Επέμεινε στο χρήμα και άφησε οπωσδήποτε tip.

> Εδώ δεν χορεύεις. Αν το κάνεις, κάτι πάει πολύ στραβά. Όποια κι αν είναι η περίσταση.

> Δεν ζητάς κατάλογο. Ξέρεις ήδη τι θέλεις. Αν δεν ξέρεις, απλά ρώτα τον barman.

> Δείξε σεβασμό στο κατοικίδιο. Μπορεί να είναι σκύλος, μπορεί να είναι γάτα. Οφείλεις να κατανοήσεις πως είναι σχεδόν μέλος του προσωπικού, αν όχι οικογένεια.



> Παίρνεις μπύρα, σκέτο ουίσκι ή κάτι που έχει μέχρι 2 συστατικά. Επιλέγοντας κάτι φαινομενικά απλό όπως τα παραπάνω εξασφαλίζεις δύο πολύ βασικά πράγματα: Δεν εκνευρίζεις τον μπάρμαν και ο τελευταίος θυμάται εύκολα τι πίνεις κάθε φορά. Έτσι την επόμενη, θα έχεις το ποτό σου έτοιμο πριν καν βγάλεις το μπουφάν σου.


> Περιόρισε την παρέα στα 4 άτομα. Δεν πρόκειται για χώρο που θα κάνεις το πάρτι σου. οφείλεις να σεβαστείς τους τακτικούς θαμώνες και να κρατήσεις τον αριθμό των ατόμων με τα οποία θα μοιραστείς τη βραδιά σε χαμηλά επίπεδα.

> Δεν μιλάς δυνατά, δεν γελάς όλη την ώρα. Ειδικά αν είσαι νέος στο μαγαζί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παράγεις παραπάνω ντεσιμπέλ από όσα χρειάζεται. Σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί, δεν μιλάμε για τα Friday's.

> Κλείσε το τηλέφωνό σου. Ήρθες εδώ για πολύ συγκεκριμένο λόγο, οπότε φρόντισε να αξιοποιήσεις κάθε λεπτό, μακριά από -ενδεχομένως- ενοχλητικούς αντιπερισπασμούς.

> Φεύγοντας, πες ευχαριστώ. Δεν μιλάμε για το τυπικό του πράγματος αλλά για μια δημιουργία σχέσεων (σχεδόν) ζωής. Όταν πρόκειται να αποχωρήσεις, κοίτα τον bartender και ευχαρίστησέ τον, αποκαλώντας τον με το όνομά του. Αυτό θα λειτουργήσει υπέρ σου τις επόμενες φορές και δεν θα είσαι απλά ένας ακόμη τυχαίος πελάτης.

 
Top