Ο Stormtrooper της επικής διαστημικής σειράς Star Wars είναι μία από τις πιο θρυλικές κινηματογραφικές μορφές όλων των εποχών και εξακολουθεί να είναι διαβόητος εδώ και 40 χρόνια. Οι άνθρωποι που ντύνονται Stormtrooper, είναι αναγνωρίσιμοι σε όλο τον κόσμο, αλλά πώς συμβαίνει αυτό;

Με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου σε περιορισμένη έκδοση bluetooth ηχείου σε σχήμα κράνους Stormtrooper, βασισμένου στο αρχικό σχέδιο του Άντριου Έινσγουορθ του 1976 πολλοί αναρωτιούνται πώς τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία Star Wars η μορφή του αυτοκρατορικού στρατιώτη παραμένει η πιο γνωστή εικόνα στην ποπ κουλτούρα.

Ο Άντριου Έινσγουορθ σχεδιαστής του αρχικού κράνους και της στολής του Stormtrooper δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Express» ότι η θέση που καταλαμβάνει στην ιστορία του Star Wars οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή τύχη.

«Ένας φίλος μου που έμενε στο διπλανό σπίτι μού βρήκε τη δουλειά και συναντήθηκα με τον Τζορτζ Λούκας. Ήμουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή» είπε.

Ο Άντριου Έινσγουορθ βιομηχανικός σχεδιαστής δημιούργησε τον Stormtrooper με βάση ένα σκίτσο του εκλιπόντος Ραλφ ΜακΚόρι, ο οποίος επίσης ήταν σχεδιαστής στο Star Wars. Ωστόσο ο τελικός σχεδιασμός του Έινσγουορθ προέκυψε με μία ισχυρή δόση φαντασίας.

Ο Έινσγουορθ προσέγγισε το σχέδιο του Stormtrooper όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως μηχανικός, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να φτιάξει κάτι, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να χωρέσει ένας άνθρωπος.

«Το σκίτσο ήταν μεταλλικό και ασημί και δεν μπορούσα να το κάνω αυτό πριν από 40 χρόνια. Δεν είχαμε περιθώρια επιλογών και ο Λούκας δεν είχε πολλά χρήματα, έτσι είπε: “το θέλεις λευκό, λευκό ή λευκό;» ανέφερε ο σχεδιαστής.

Διαμόρφωσα το σχήμα και άμβλυνα τα πάντα.

Έτσι, ένα πλάσμα οργανικό και φουτουριστικό, ο Stormtrooper γεννήθηκε.

Κατασκευάστηκε από ένα εύκαμπτο υλικό που διατηρούσε όμως τη μιλιταριστική του εμφάνιση, ισορροπία την οποία επεδίωκε ο Έινσγουορθ. «Είναι ένας φουτουριστικός χαρακτήρας που αναπτύχθηκε σε άλλο πλανήτη, αλλά η ιδέα ήταν να φαίνεται λίγο σαν armadillo» εξήγησε.

Το σημείο – κλειδί ήταν ότι ο Stormtrooper έπρεπε να κινείται φυσιολογικά.

«Δυστυχώς, νομίζω ότι είναι πιθανώς πιο δημοφιλής εικόνα από τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και είναι κάπως λυπηρό» είπε ο Έινσγουορθ.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ο Stormtrooper παραμένει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες από το Star Wars, ο δημιουργός του είπε: «Είναι επειδή κράτησα το οργανικό, το ανθρώπινο στοιχείο, έχει ρουθούνια και αυτά τα μάτια - οπότε ο Stormtrooper δείχνει πού θα μπορούσε να βρίσκεται η ανθρωπότητα, εάν είχε αναπτυχθεί σε έναν άλλο πλανήτη ».

Παρά τον ρόλο των Stormtroopers ως στρατιωτών ενός φασιστικού στρατιωτικού καθεστώτος, η εμφάνιση έχει ακόμα τεράστια ζήτηση.

«Οι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους μέσα στη στολή» ανέφερε ο Έινσγουορθ.

«Όταν φορούν το κράνος, είναι μεν οι ίδιοι αλλά μπορούν να πουν οτιδήποτε επειδή κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι».

Ίσως αυτό είναι μέρος της γοητείας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, κάτι που μιλάει στους ανθρώπους σε βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο που το online τρολάρισμα μέσω ανώνυμων λογαριασμών γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια.

 
Top