Θεωρείς ότι είναι απλό να κουμπώσεις ένα κουμπί σε ένα ρούχο; Σαφώς και είναι. Ωστόσο, το να κουμπώσεις, το σωστό κουμπί είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. 

Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι κάνοντας το συγκεκριμένο, «φθηνό» λάθος, ουσιαστικά μπορείς να καταστρέψεις χωρίς να το καταλάβεις ακόμη και την πιο στιλάτη, προσεγμένη σου εμφάνιση.

Αγχώθηκες; Δε θά' πρεπε. Βλέπεις, μια ματιά σε αυτά που ακολουθούν θα σου λύσει κάθε απορία

Μονόπετο σακάκι
Με ένα κουμπί

Κουμπώνεις όποτε σηκώνεσαι όρθιος, ξεκουμπώνεις λίγο πριν καθίσεις. Απλά και κατανοητά.
Με δύο κουμπιά

Αγνοείς το κάτω κουμπί και κουμπώνεις και ξεκουμπώνεις το πάνω με τον τρόπο που κάνεις και στο μονόκουμπο.

Για τους συλλέκτες άχρηστης πληροφορίας, το κάτω κουμπί αποτελεί «κληροδότημα» του βασιλιά Εδουάρδου του Εβδόμου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος λόγω της τεράστιας περιφέρειας που είχε η μέση του (σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ξεπερνούσε τους 120 πόντους) ζήτησε από τον βασιλικό ράπτη να προσθέσει σε όλα του τα σακάκια ένα δεύτερο κουμπί, ώστε να μπορεί να τα κουμπώνει όποτε το έκρινε σκόπιμο.
Η μεγαλειώδης ιδέα του Μεγαλειοτάτου δεν θα αργούσε να κυκλοφορήσει και εκτός των τειχών του παλατιού του Μπάκινγκχαμ, αλλάζοντας για πάντα την στυλιστική ιστορία...

Με τρία κουμπιά

Και πάλι, αγνοείς το κάτω κουμπί. Το μεσαίο οφείλεις να το κουμπώνεις πάντα όποτε στέκεσαι ενώ η χρήση του πάνω είναι προαιρετική -μπορείς να το κουμπώσεις αν κρυώνεις ή αν θέλεις να δείχνεις πιο «προβλεπόμενος».
Γιλέκο

Πάντα αφήνεις ξεκούμπωτο το τελευταίο κάτω κουμπί. Αναρωτιέσαι γιατί; Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες, υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη «μόδα» μπορεί να είναι είτε ο υπερτραφής Βασιλιάς Εδουάρδος που λέγαμε και πιο πριν, είτε τα μέλη της λέσχης Pop του περιβόητου βρετανικού Πανεπιστημίου Eton, τα οποία συνήθιζαν (και συνηθίζουν) να φορούν τα γιλέκα τους κατ' αυτόν τον τρόπο προκειμένου να ξεχωρίζουν.
Ό,τι και να ισχύει, πάντως, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι ότι σε κάθε περίπτωση το πουκάμισό σου θα πρέπει να καλύπτεται από το γιλέκο σου.


Σταυρωτό Σακάκι
Με τέσσερα κουμπιά

Αφού σε συγχαρούμε για την εξαιρετική επιλογή σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι το μοναδικό κουμπί που κουμπώνεις είναι το πάνω. Αλλά και το εσωτερικό, «κρυφό» από κάτω, που κρατάει το ύφασμα στη θέση του.
Με έξι κουμπιά

Αγνοείς το πάνω και το κάτω, κουμπώνεις το μεσαίο. Για το εσωτερικό κουμπί, τα είπαμε και προηγουμένως.
Τα μανικετόκουμπα του σακακιού

Παραδοσιακά, ένα bespoke κοστούμι επιβάλλεται να έχει πλήρως λειτουργικά μανικετόκουμπα -μια παράδοση που ξεκίνησε από τους στρατιωτικούς γιατρούς του προπερασμένου αιώνα, οι οποίοι ήθελαν να μπορούν να μαζεύουν τα μανίκια των στολών τους όποτε τους καλούσε το καθήκον, ώστε να μην τα λερώνουν με το αίμα του εκάστοτε τραυματία που περιποιούνταν.
Μετά από αυτό το σύντομο μάθημα ιστορίας, αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι στην περίπτωση που το κοστούμι σου διαθέτει κουμπιά στα μανίκια, τα κρατάς όλα κουμπωμένα. Ακόμη κι αν ο ράπτης σου σε συμβουλέψει να κρατάς ξεκούμπωτο το τελευταίο κουμπί, να σημειωθεί.


Παλτό

Κουμπώνεις ό,τι κουμπί υπάρχει. Ή, έστω, όσα κρίνεις ότι χρειάζεται για να κρατηθείς ζεστός.
Πουκάμισο
Με σακάκι

Αν φοράς γραβάτα, εννοείται ότι κουμπώνεις όλα τα κουμπιά μέχρι επάνω. Αν πάλι δε φοράς γραβάτα, και πάλι οφείλεις να κουμπώσεις όλα τα κουμπιά μέχρι πάνω.
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, με ξεκούμπωτο γιακά και σακάκι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς ακόμη κι αν είσαι ο Πρωθυπουργός της χώρας (γκουχ, γκουχ...)


Χωρίς σακάκι

Το «προβλεπόμενο» είναι να έχεις όλα τα κουμπιά μέχρι πάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι είναι και υποχρεωτικό και σε πιο «χαλαρές» καταστάσεις. Στην περίπτωση, πάντως, που θελήσεις να νιώσεις πιο άνετα, μπορείς πάντα να ξεκουμπώσεις τα δύο πρώτα κουμπιά του πουκαμίσου σου.

 
Top