Την υποβολή σχεδίου εκτάκτου ανάγκης στην ΕΕ για το προσφυγικό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δεν τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία από την παρουσία του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε

Για το οριστικό κλείσιμο του συνόρου στην Ειδομένη, για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και άλλα ζητήματα του προσφυγικού, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συγκέντρωση-συζήτηση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ.


«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Ήδη η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το "plan B", επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Εξήγησε πως «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν». Προσέθεσε πως σε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει πως θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και πως το θέμα δεν έγκειται στο αν η Τουρκία εκμεταλλευτεί την κατάσταση και κάνει παραβιάσεις- έτσι κι αλλιώς τις κάνει. «Το πρόβλημα δεν είναι πρόθεσης, αλλά αποτελέσματος. Το σχέδιο είναι να μπορεί η Frontex κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να επιστρέφει βάρκες στην Τουρκία. Αν μια βάρκα αναποδογυρίσει, αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πνιγούν, αυτά είναι ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς θα έχουμε συνέχεια τα μάτια μας από πάνω για τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων», τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ό,τι νομικά όπλα διαθέτει, όπως η ανάκληση της πρέσβειρας από την Αυστρία, η έναρξη των διμερών επαφών με την Τουρκία, όπου επιταχύνονται οι παρεμβάσεις της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και αστυνομίας. «Πάμε βάσει της διπλωματίας, των νόμων και του δικαίου. Αλλού χάνουμε, αλλού κερδίζουμε. Θέλουμε την ΕΕ και την υπερασπιζόμαστε, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τη διαλύσουμε», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη, όταν από τα 1.700 άτομα της Frontex που είχε ζητήσει η Ελλάδα, έχουν έρθει 700 και από τα 26 σκάφη, τα 8.
Βίντεο από δηλώσεις του κ. Μουζάλα στο Mega:


 
Top