Στην σύγχρονη εποχή, η ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση έχει δραστικό ρόλο στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Ο καθένας έχει τους προσωπικούς του λόγους που βγαίνει online και προσπαθεί να επιδείξει κάτι μοναδικό στην διαδικτυακή κοινότητα.
Έτσι πολλές φορές κάνουμε κάποια λάθη που συχνά δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Αν βρείτε το εαυτό σας να κάνει κάποια από αυτά τα λάθη, σταματήστε τις ενέργειές σας και εξετάστε τις προσεκτικά. Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είναι παραγωγικές μακροπρόθεσμα.
Σας παραθέτουμε 6 συνήθη λάθη που κάνουμε διαδικτυακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
1. Να παρακολουθείτε πρώην σας
Όποιος και αν ήταν ο λόγος του χωρισμού σας, αναλογιστείτε και θυμηθείτε τον. Θυμηθείτε πως νιώσατε πριν και μετά το χωρισμό. Υπήρχε κάποιος λόγος που δεν είστε πλέον μαζί. Μην αφήνετε τη περιέργεια σας να σας δικαιολογεί για να τους παρακολουθείτε. Είναι αναποτελεσματικές συνδέσεις με το παρελθόν, που θα σας κάνουν να νιώσετε άσχημα και θα δυσκολευτείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας. Δε μπορείτε να αγαπήσετε ένα άτομο, όσο κάποιο άλλο σας απασχολεί.
2. Να δημιουργήσετε τον ιδανικό εαυτό σας
Η ανάγκη μας να κατασκευάσουμε το “τελικό προϊόν” ή τον ιδανικό εαυτό μας είναι δελεαστική. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι όχι μόνο δεν σέβεστε τον εαυτό σας και τους στόχους σας, αλλά επιπλέον περιορίζετε το είδος των σχέσεων που θα προσελκύσετε.
Δεν σέβεστε τον εαυτό σας, όταν δεν είστε ειλικρινής για το ποιος είστε. Όσοι ενδιαφερθούν να συναντήσουν τον ψεύτικο εαυτό σας, στο τέλος θα αναγκαστείτε να χτίσετε ψεύτικες σχέσεις, καθώς παρουσιάζετε ένα μη πραγματικό εαυτό. Αν δεν δείξετε ποτέ τον αληθινό εαυτό σας, δε θα εξελιχθείτε ποτέ.

3. Συνεχώς απαντάτε αρνητικά ή κάνετε πλάκα
Κανείς δεν συμπαθεί τον αρνητικό τύπο, που χλευάζει τα πάντα στη ζωή, και το ίδιο ισχύει διαδικτυακά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην πραγματική ζωή θα έχετε αντιδράσεις, και καμία ψηφιακά. Δεν θα δείτε αντιδράσεις σε όσους γίνεστε κακοί ή κάνετε χαβαλέ. Ακόμα και αν αντιδράσουν, δεν θα το εκλάβετε με τον ίδιο τρόπο, όπως αν γινόταν κατά πρόσωπο.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και οι υποκατηγορίες του είναι σκληρές και περιττές. Δεν γνωρίζετε τι μπορεί να σημαίνει κάτι για ένα πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε τον χρυσό κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις: “Αν δεν έχετε κάτι να πείτε, μην ανοίγετε το στόμα σας.” Υπάρχουν πιο παραγωγικοί τρόποι για να πείτε την αλήθεια ή να κάνετε κριτική.
4. Να συγκρίνετε τον εαυτό σας
Οι άνθρωποι συνήθως ψάχνουν να λάβουν προσοχή στη ζωή τους. Αυτά τα άτομα θέλουν να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να πιαστεί στον ανταγωνισμό του εγωισμού, κάνοντας σύγκριση με τα επιτεύγματα κάποιου άλλου.
5. Να κάνετε τα κοινωνικά μέσα τη κύρια μέθοδο επικοινωνίας
Κάντε παρέα με τα άτομα που νοιάζεστε. Συχνά μπορεί τα προγράμματά σας να μη ταιριάζουν, αλλά όταν βλέπεστε από κοντά, είναι το καλύτερο. Μη κοινωνικά άτομα ή με κάποιες πνευματικές διαταραχές, πιθανόν να πέσουν σε αυτή τη παγίδα. Πρέπει να βγείτε έξω και να κοινωνικοποιηθείτε πρόσωπο με πρόσωπο και να ζήσετε τη ζωή.
6. Να γίνεστε εξαρτημένοι συναισθηματικά
Για οποιοδήποτε λόγο χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα, μη το αφήσετε να γίνει ο μοναδικός τρόπος παροχής πληροφορίας ή επικοινωνίας. Αν χρησιμοποιείτε το Facebook για να κρατήσετε επαφή με φίλους, τότε να τους καλείτε συχνά. Αν χρησιμοποιείτε το Instagram για να δείχνετε τα ρούχα σας, πάτε σε μια εκδήλωση μόδας ή βγείτε σε ένα πάρκο με φίλους σας.
Μοιραστείτε αυτές τις συμβουλές με τους φίλους σας.
 
Top