«Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι»

Στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση των ανθρώπων εκεί.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.

« Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε επίσης ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε: «Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως είπε, ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι' αυτού του τρόπου. «Για τους υπόλοιπους, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε.

Διέψευσε επίσης τις φήμες που έλεγαν ότι το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων.

«Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να "σκάνε"», είπε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός.

 
Top