«Ο καθένας για τον εαυτό του» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για την προσφυγική κρίση και κυρίως για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» να κλείσουν τα σύνορά τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η εξέλιξη στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot» δηλώνει στο «Der Spiegel» Ευρωπαίος διπλωμάτης ​

«Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι» δηλώνει στο περιοδικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τονίζει ότι «η Γερμανία θα έπρεπε να μας ευγνωμονεί, καθώς φροντίζουμε για τη συντονισμένη κίνηση των προσφύγων προς τα σύνορά της». «Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορα. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα και η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη της από τη Βιέννη. Εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ήπειρος βυθίζεται στη διαμάχη» επισημαίνεται στον πρόλογο του άρθρου.

«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot» δηλώνει στο «Der Spiegel» Ευρωπαίος διπλωμάτης και συνεχίζει λέγοντας: «Η χώρα, σαν να μην έφθαναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με τη στέγαση και τη φροντίδα των προσφύγων».

Αφημένοι στην τύχη τους

«Περίπου 12.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί αυτές τις ημέρες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι τέσσερις επίσημοι καταυλισμοί είναι τρομερά υπερφορτωμένοι.

​«Σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό τις εικόνες με τους πρόσφυγες να περπατούν στους δρόμουςEκπρόσωπος των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” δήλωσε ότι αν οι Αλβανοί δεν αφήσουν ανοικτά τα δικά τους σύνορα, τότε το σύστημα θα διαλυθεί σε οκτώ ημέρες. Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τώρα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα. Θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός "κράτους υπό διάλυση" ("failed state") στα σύνορα με την Τουρκία» προστίθεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού. Το άρθρο αναφέρεται ακόμη σε μια οικογένεια Αφγανών που έφθασε στην Αθήνα από κάποιο ελληνικό νησί, μόνο για να μάθει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει προς τον απώτερο προορισμό της, τη Γερμανία. Κάποιοι της ζητούν 3.000 ευρώ για το ταξίδι, αυτή τη φορά από νέα διαδρομή μέσω Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel», η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση​
Το «Der Spiegel» χαρακτηρίζει «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι «τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Παράλληλα, ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας.

«Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν άφησε την κατάσταση να γίνει τόσο ανυπόφορη που η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα (της Γερμανίας)» αναφέρεται.

Προσεχώς... κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel», η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέχρι τώρα η Αθήνα έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτήν την επιλογή», διευκρινίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι «το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει άμεσα τις χώρες της Ε.Ε. να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Top