Σκέφτεσαι να αγοράσεις το πρώτο σου δίτροχο; Προτού βάλεις το χέρι στην τσέπη, ρίξε μια ματιά εδώ.

«Τι μοτοσικλέτα να αγοράσω»; Πρόκειται για μια ερώτηση που βασανίζει κάθε λάτρη των δύο τροχών, ο οποίος σκέφτεται να αγοράσει την πρώτη του μοτοσικλέτα. Για ένα ερώτημα στο οποίο, ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, πολύ απλά γιατί αυτή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, με πρώτους και καλύτερους το κόστος και το προσωπικό γούστο του καθενός.


Όπως και να έχει πάντως, η ουσία παραμένει ότι η διαδικασία της επιλογής (αν σκέφτεσαι να επενδύσεις στο πρώτο σου δίτροχο, that is...) ίσως και να καταστεί λίγο πιο εύκολη αν γνωρίζεις τις βασικές κατηγορίες μοτοσικλετών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Έχουμε και λέμε λοιπόν:


Οι Scramblers
Περί τίνος πρόκειται:

Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τον όρο “scrambler” στις ημέρες μας επειδή είναι «κουλ» και «της μόδας». Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κατηγορία δίτροχων οφείλει το όνομά της στις μικρού κυβισμού, πανάλαφρες μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούνταν κάποτε αποκλειστικά σε off road αγώνες με χαμηλά άλματα. Οι σύγχρονες scrambler λοιπόν ουσιαστικά αποτείνουν φόρο τιμής σε εκείνα τα δίτροχα, και ξεχωρίζουν για την ψηλή τους εξάτμιση, τα off road (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) ελαστικά που «φορούν», την κάπως μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης αλλά και το ιδιαίτερο τιμόνι τους, που θυμίζει έντονα ως προς το σχήμα του εκείνα που χρησιμοποιούνται στα ποδήλατα BMX.
Αξίζει να αγοράσεις μια scrambler αν...:

Θέλεις να νιώσεις λίγο σαν τον Steve McQueen -είναι γνωστή η τρέλα που κουβάλαγε ο θρυλικός ηθοποιός για τη συγκεκριμένη κατηγορία μοτοσικλετών. Εναλλακτικά, αν αναζητάς ένα ελαφρύ δίκυκλο που να θα σε βολέψει στις μετακινήσεις σου (αρκετά) μέσα στην πόλη αλλά και στις σύντομες αποδράσεις σου μακριά από αυτή (κυρίως).
Ενδεικτικά μοντέλα:

2017 Triumph Street Scrambler, Ducati Desert Sled.


Οι adventure

Περί τίνος πρόκειται:

Για τα απόλυτα πολυεργαλεία πάνω σε δύο τροχούς. Για τις μοτοσικλέτες εκείνες, αν προτιμάς, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με την ίδια ευκολία (και, φυσικά, χαρά) όταν θες να πας κάποιο μακρινό ταξίδι, να κυκλοφορήσεις στην πόλη, να κάνεις κάποια off road διαδρομή κλπ κλπ κλπ. Το μόνο κακό; Λόγω του σχετικά μεγάλου βάρους τους αλλά και του μεγάλου ύψους της σέλας, δε θεωρούνται ακριβώς ιδανικές για άντρες μεσαίου προς μικρού αναστήματος αλλά και για γυναίκες.
Αξίζει να αγοράσεις ένα adventure αν...:

Είσαι σχετικά ψηλός και θέλεις μια μοτοσικλέτα για όλες τις δουλειές. Απλά και κατανοητά.
Ενδεικτικά μοντέλα:

BMW R1200 GS, KTM 1290 Super Adventure, Honda Africa Twin, Kawasaki Versys-X 300.



Τα sport bikes

Περί τίνος πρόκειται:

Ουσιαστικά (και παρότι η διατύπωση είναι μάλλον αδόκιμη) για τα «supercars των δύο τροχών», για μοτοσικλέτες που παντρεύουν τις επιδόσεις με την άκρως επιθετική εμφάνιση, προσφέροντας ένα μείγμα εξίσου απολαυστικό και «εκρηκτικό» για τους λάτρεις της ταχύτητας και των δύο τροχών. Φιλική συμβουλή: Αν έχεις μόλις ξεκινήσει να οδηγείς μηχανή, ξεκίνα από κάπου αλλού, αφού τα sport bikes -λόγω της εξαιρετικής επιτάχυνσης αλλά και της υψηλής τελικής ταχύτητας που τα χαρακτηρίζει- δεν συγχωρούν λάθη.
Αξίζει να αγοράσεις ένα sport bike αν...:

Έχεις μια, μικρή έστω, πείρα στα δίτροχα, γουστάρεις την ταχύτητα και, παράλληλα, διαθέτεις την ωριμότητα να εξακολουθήσεις να συμπεριφέρεσαι ως ενήλικας, ακόμη κι αν ανάμεσα στα πόδια σου φωλιάζει ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους. Και, όχι, αν δεν το' πιασες το υπονοούμενο, προφανώς και δεν αναφερόμαστε στο πουλί σου.
Ενδεικτικά μοντέλα:

Yamaha YZF-R3, Triumph Street Triple.



Τα cafe racers / modern classics
Περί τίνος πρόκειται:

Ουσιαστικά, αποτελούν τους επιγόνους των μοτοσικλετών που χρησιμοποιούνταν κατά τη δεκαετία του '60 στους αγώνες του Moto GP. Σημεία αναφοράς εδώ αποτελούν ο μινιμαλισμός, οι ξεκάθαρες ρετρό αναφορές, το χαμηλό κέντρο βάρους, το στενό, χαμηλό τιμόνι και, φυσικά, ο απίστευτος «χαρακτήρας» και attitude που αποπνέουν.

Ενημερωτικά, το όνομα τους προέκυψε από τους («μηχανόβιους», προφανώς) θαμώνες των καφέ στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία των '60s, οι οποίοι συνήθιζαν να «στήνουν» αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας και να συμμετέχουν σε αυτούς με τις μηχανές τους.
Αξίζει να αγοράσεις ένα cafe racer αν...:

Είσαι λάτρης της ρετρό αισθητικής, ψάχνεις για μια μοτοσικλέτα που έχει, κυριολεκτικά, μοναδικό χαρακτήρα και τρελαίνεσαι για μαστορέματα -βλέπεις, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τα cafe racers να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα «δεκτικά» στις custom μετατροπές και τροποποιήσεις.
Ενδεικτικά μοντέλα:

Triumph Street Twin, Honda CB1100.


Οι Cruisers
Περί τίνος πρόκειται:

Όσο πιο απλά γίνεται, για τις Harley Davidson αλλά και για τις μοτοσικλέτες εκείνες που θυμίζουν Harley Davidson ως προς το «σουλούπι» και το «στήσιμό» τους. Τα δίτροχα εκείνα που έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τον ανοιχτό δρόμο και την μοναδική αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να σου χαρίσει ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα.
Αξίζει να αγοράσεις μια cruiser αν...:

Έχεις δει τον Ξέγνοιαστο Καβαλάρη πάνω από 50 φορές και, μοιραία, σου έχει μείνει απωθημένο να κάνεις ένα ταξίδι σαν τον Peter (Fonda), τον Dennis (Hopper) ή τον τρελο-Jack (Nicholson). Σε διαφορετική περίπτωση, αν γουστάρεις τις μηχανές (προφανώς), δεν έχεις αυτοκίνητο αλλά ψάχνεις για ένα δίτροχο στιβαρό και με χαρακτήρα πάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς για τις καθημερινές σου μετακινήσεις αλλά και, κυρίως, για τις μακρινές εκδρομές σου και ταξίδια. Born to be wild, ρε...
Ενδεικτικά μοντέλα:

Honda Rebel 300 ή Rebel 500, Yamaha Star Bolt R-Spec.


Οι Dual Sports
Περί τίνος πρόκειται:

Για μοτοσικλέτες που εμπνέονται κατευθείαν από εκείνες που συμμετέχουν στο μότο κρος, φέροντας ωστόσο όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχει ένα όχημα προκειμένου να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους (φώτα πορείας και προβολείς, φλας κλπ κλπ κλπ). Πανάλαφρες και οικονομικές ως προς την κατανάλωση καυσίμου, αποτελούν την καλύτερη ίσως επιλογή για όποιον αναζητά μια μοτοσικλέτα «εύκολη» για την μετακίνηση στην πόλη, που ωστόσο είναι φτιαγμένη για να προσφέρει την ίδια στιγμή μοναδικές off road συγκινήσεις.
Αξίζει να αγοράσεις μια dual sport...:

Αν γουστάρεις τις off road διαδρομές και ψάχνεις για ένα δίτροχο βολικό που «δεν ζητάει» και που αντέχει στην κακομεταχείριση.
Ενδεικτικά μοντέλα:

Honda CRF250L, Suzuki DRZ400S.

 
Top