Ρεπορτάζ- επιμέλεια: Μαρίνα Νικολάκη
Ένα ερώτημα που βασάνιζε τον άνθρωπο πάντα είναι το εαν «είναι πραγματικότητα ό,τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας» ή μήπως αποτελεί ένα «matrix», ένα «δημιούργημα του μυαλού μας». Όπως αναφέρει ο Σέξτος, ο Δημόκριτος σε αυτό το ερώτημα έδωσε μια σαφή απάντηση.
Λέει κατά λέξη, «υπάρχουν δύο μορφές γνώσης, μία γνήσια και μία νόθα. Στη νόθα ανήκουν όλα τα παρακάτω, η όραση, η ακοή, η οσμή, η γεύση, η αφή. Η άλλη μορφή γνώσης είναι γνήσια, που είναι ξέχωρη από αυτή».
Ας δούμε την άποψη της επιστήμης πάνω σε αυτό το θέμα μέσω του φαινομένου της συναισθησίας. Όπως έχει διαπιστωθεί, υπάρχουν άνθρωποι που παρουσιάζουν την ιδιότητα να μπλέκουν μεταξύ τους τις αισθήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ακούνε τις γεύσεις ή να βλέπουν χρώματα και σχήματα όταν ακούνε ήχους ή και το αντίστροφο.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «συναισθησία». Το ότι τα ερεθίσματα, τα οποία δέχεται το μάτι μας, μπορούμε να τα σχηματοποιήσουμε ως ήχους και τα ερεθίσματα που δέχονται τα αφτιά μας ως χρώματα και σχήματα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «οι εντυπώσεις των αισθήσεων, άρα και ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε, είναι αποτέλεσμα της δομής τον εγκεφάλου μας και όχι μια αντικειμενική πραγματικότητα», σημειώνει ο καθηγητής αστροφυσικής Μάνος Δανέζης στο ΑΠΘ με θέμα: «Η ψευδαίσθηση των αισθήσεων»
Η ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρει ο άνθρωπος είναι το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας, με την υποχρεωτική σύνδεση του στο Matrix μέσω μοσχευμάτων.
Περιέχει πολυάριθμες αναφορές στις υποκουλτούρες του κυβερνοπάνκ και των χάκερ, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, μεσσιανισμό και καρτεσιανισμό, αλλά και σωκρατικό και πλατωνικό ιδεαλισμό. Παρουσιάζεται δανεισμός πολλών στοιχείων της Πλατωνικής Αλληγορίας του Σπηλαίου, πράγμα που τονίζει το φιλοσοφικό υπόβαθρο του έργου. Η ταινία συνίσταται σε όλους ανεπιφύλακτα, ακριβώς γιατί είναι κάτι πολύ παραπάνω από ταινία, είναι ένα ξαφνικό χτύπημα στο «σβέρκο» που σε κάνει να δεις την πραγματικότητα όπως είναι, η περίπου όπως είναι. Μέσα στην ταινία υπάρχουν υποσυνείδητα μηνύματα όπως «υπάκουσε», «κατανάλωσε»,»μην σκέφτεσαι», «κοιμήσου». Το καλύτερο όμως συνέβη όταν παρατήρησε ότι πολλοί «άνθρωποι» που ανήκαν όλως τυχαίως στην ελίτ και στα εύπορα στρώματα, δεν ήταν ακριβώς άνθρωποι αλλά εξωγήινης προέλευσης ανθρωποειδή.
Το εκπληκτικό όμως είναι πως σαν πλήρη επιβεβαίωση αυτής της ταινίας πριν ένα χρονο περίπου δημοσιεύτηκε μια εκπληκτική ενημερωτική έκθεση προς τους επενδυτές της Bank of America έκθεση εξέδοσε η Merrill Lynch στην οποία αντί για τις συνήθεις προβλέψεις έκπληκτοι όλοι είδανε ότι η γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου παρουσίαζε την άποψη ότι το περιβόητο «Μάτριξ»της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% να ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση!
Την έκθεση δημοσίευσε το Business Insider, οπότε αποκλείεται να είναι hoax.
Το σημείωμα ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές». Παρέθετε μάλιστα σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Έλον Μασκ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX, όσο και από τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ. Νωρίτερα το 2016, συμπλήρωνε, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία.
«Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το σημείωμα.
Στην ίδια μελέτη,αναφέρεται ότι ακόμα κι αν ζούμε σε μια τέτοια προσομοίωση, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ. Και το BBC όμως με μια δημοσίευση στηριγμένη σε δηλώσεις φυσικών να επαναφέρει ξανά το θέμα στην επικαιρότητα με τίτλο «μπορεί να ζούμε μέσα σε ένα κομπιούτερ» δηλαδή είμαστε «ηθοποιοί» σε μια προσομοιωτική παράσταση εν αγνοία μας και όπου δεν έχουμε επιλέξει ούτε καν τους ρόλους. Όσο κι αν αυτό ακούγεται προβληματικό για τον εγκεφαλό μας έχει πλέον βάσιμες επιστημονικές βάσεις και όλα οφείλονται στην Κβανική Φυσική η οποία «γκρέμισε» την Νευτώνεια και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να εισχωρήσει στην Ζωή αυτό που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «Μαγεία».
Οι αναρωτήσεις του BBC
«Πολλοί Φυσικοί και Κοσμολόγοι είναι τώρα άνετοι με την ιδέα ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενός γιγάντιου υπολογιστή και βιώνουμε ένα εικονικό κόσμο Matrix-style που από ελλειπή αντίληψη θεωρούμε πραγματικό
Τα ένστιτκά μας αντιδρούν φυσικά όλα μοιάζουν τόσο αληθινά το βάρος μιας κούπας στο χέρι μου, το πλούσιο άρωμα του καφέ που περιέχει οι ήχοι γύρω μου, πως μπορεί ένας τέτοιος πλούτος εμπειριών να είναι ψεύτικος;
Αλλά τότε αν αναλογιστούμε την εξαιρετική πρόοδο στην Πληροφορική και στις Τεχνολογίες Υπολογιστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα κομπιούτερ μας έχουν προσφέρει παιχνίδια ασύλληπτου ρεαλισμού με αυτόνομους χαρακτήρες που απαντούν στις επιλογές μας όπως επίσης και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας με ιδιαίτερα πειστική ισχύ
Τέλος και ο Κοσμολόγος Alan Guth του αμερικανικού ΜΙΤ, πρότεινε ότιτο Σύμπαν μπορεί να είναι αληθινό αλλά παρόλα αυτά να είναι ένα εργαστηριακό πείραμα. Η ιδέα ενός τέτοιου Σύμπαντος δημιουργήθκε από κάποια «Σούπερ Νοημοσύνη» (θέλουν δεν θέλουν όλοι στο τέλος παραδέχονται το Μεγαλείο του Θεού, ο οποίος κατά την γνώμη του γράφοντος είναι όχι μόνο αυθύπαρκτος αλλά μόνο με Αυτόν μπορεί να λειτουργήσει οποιοδήποτε επιστημονικό μοντέλο) με έναν τρόπο όπως οι Βιολόγοι δημιουργούν αποικίες μικροβίων. Είναι αρκετά για να σε κάνουν παρανοϊκό
Δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν μυστικά επιστήμονες για να μας «βγάλουν» από το… Matrix!
Ορισμένοι από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους ανθρώπους του κόσμου είναι πεπεισμένοι ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, ένα είδος «Matrix» (όπως ονομαζόταν το ανάλογο πλασματικό σύμπαν στην ομώνυμη σειρά ταινιών).
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Independent, όχι μόνο είναι 100% σίγουροι ότι όσα ζούμε δεν είναι αληθινά, αλλά χρηματοδοτούν μυστικά επιστήμονες για να μας βοηθήσουν να «αποδράσουμε» από την virtual φυλακή μας.Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται συντάκτη του New Yorker, τουλάχιστον δύο δισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στη διερεύνηση αυτής της – κατά πολλούς παράλογης – θεωρίας, παρόλο που για ευνόητους λόγους έχουν κρατήσει μυστική αυτήν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παρόλο που το δημοσίευμα δεν αναφέρει ονομαστικά τους δύο μεγιστάνες της τεχνολογίας, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αρκετοί υπέρμαχοι της θεωρίας του Matrix που δεν ντράπηκαν να εκφράσουν ανοιχτά τη σιγουριά τους ότι ζούμε ένα εικονικό σύμπαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpeceX έχει δηλώσει ότι η πιθανότητα να ζουμε σε πραγματικό κόσμο είναι «μία στο εκατομμύριο». Επίσης, σύμφωνα με την Bank of America, το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο μπορεί να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Το σημείωμα ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές». Νωρίτερα το 2016, συμπλήρωνε, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία.
«Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το σημείωμα.
Αλλωστε όπως είπε και ο Πλάτων: «αφού λοιπόν φτιάχτηκε έτσι το σύμπαν, καταλαβαίνουμε οτι φτιάχτηκε σύμφωνα με το αμετάβλητο πρότυπο που γίνεται αντιληπτό μόνο απο την σκέψη και τη λογική. Αφού επομένως δεχόμαστε όλα αυτά, τότε αναγκαστικά αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι εικόνα κάποιού άλλου πραγματικού κόσμου»…
makeleio