Επιλύθηκε το πρόβλημα της υλοτομίας των δασικών προϊόντων και της διανομής τους για ατομικές ανάγκες στους παραδασόβιους πληθυσμούς της χώρας.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πολύ σημαντικό θέμα της εκμετάλλευσης δημοσίων δασών, με σκοπό την κάλυψη των ατομικών αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών της χώρας, ενημερώνουμε ότι με την έκδοση εγκύκλιου από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΩΝ2Γ4653Π8-Γ0Γ) επιλύεται το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις υλοτομίες των συστάδων των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας με το σύστημα της αυτεπιστασίας.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο εξακολουθεί να έχει εφαρμογή η διαδικασία της αυτεπιστασίας, που περιγράφεται στον Δασικό Κώδικα, όπως ισχυροποιήθηκε και από την περυσινή ψήφιση του νόμου 4423/2016 που αφορά τις Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η οδηγία της ΕΕ που ενσωμάτωσε ο ν. 4412/2016 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθούν να παρέχουν τα ίδια υπηρεσίες που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.
Για τους παραπάνω λόγους εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η διαδικασία υλοτόμησης των δασών με το σύστημα της αυτεπιστασίας, η οποία γίνεται μόνο μέσω δασικών συνεταιρισμών εργασίας, στις περιπτώσεις που το Δημόσιο παραλαμβάνει τα δασικά προϊόντα από τον συνεταιρισμό.
Πλέον οι Δασικοί Συνεταιρισμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοτόμηση των δημόσιων δασών και οι δικαιούχοι του νομού Ιωαννίνων θα μπορέσουν και φέτος να ενισχυθούν τόσο ενεργειακά, όσο και οικονομικά, με την προμήθεια χαμηλού κόστους καυσόξυλων.




 
Top