Τα αρχαία μεγαλιθικά μνημεία των Ουραλίων παραμείνουν ένα μεγάλο μυστήριο για τους αρχαιολόγους που ακόμα δεν γνωρίζουν τίποτα για τον αρχαίο πολιτισμό που στήθηκε εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι σε όλο τον κόσμο που έχουν αξιολογηθεί και μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια από τους ερευνητές. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είναι πολύ εξοικειωμένοι με τους αρχαιολογικούς χώρους στο Περού, τη Βολιβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αφρική, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις πολυάριθμες αρχαίες δομές που βρίσκονται στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας.

Εκεί υπάρχουν απίστευτα αρχαία κτίρια που βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό και αποτελούνται από διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των Μενίρ, Ντολμέν, και άλλων μνημείων. Και ενώ οι ερευνητές από τη Ρωσία έχουν καταλογογραφήσει τα περισσότερα από αυτά, δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο για τον αρχαίο πολιτισμό που τα δημιούργησε.

Τα Ουράλια Όρη στη Ρωσία είναι μία από τις παλαιότερες οροσειρές στον πλανήτη μας και έχουν ηλικία περίπου 250 έως 300.000.000 χρόνια. Οι ντόπιοι βλέπουν τα Ουράλια Όρη και τη γύρω περιοχή ως «κουτί του θησαυρού» γεμάτο με ορισμένα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού, μαλαχίτη, σιδήρου και πολύτιμων λίθων. Ωστόσο, το περίεργο δεν είναι τα ορυκτά, αλλά οι πολυάριθμες αρχαίες δομές που βρέθηκαν στην περιοχή και εξακολουθούν να βασανίζουν τους επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα Ουράλια Όρη είναι διάσημα όχι μόνο λόγω των μεγαλιθικών περιοχών τους, και των χαμένων πολιτισμών που έχουν κρατήσει τους επιστήμονες απασχολημένους για πολλά χρόνια, αλλά και για διάφορα απίστευτα αντικείμενα που έχουν ανακτηθεί στην περιοχή.

Από τα πιο διάσημα είναι μικροσκοπικές δομές οι οποίες πιστεύεται ότι ήταν το προϊόν ενός εξαιρετικά αρχαίου πολιτισμού που ήταν σε θέση να αναπτύσσει νανοτεχνολογία περίπου 300.000 χρόνια πριν στην περιοχή. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σε γεωλογική αποστολή με σκοπό την εξόρυξη χρυσού ήταν πολύτιμα. Τα κομμάτια που ανακαλύφθηκαν περιελάμβαναν πηνία, σπείρες, και άξονες που δεν μπορούν να εξηγηθούν για την εποχή τους.

Επιστρέφοντας στα Ουράλια όρη και τα μεγαλιθικά μνημεία, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε την περιοχή Sverdlovsk Oblast που βρίσκεται στο κέντρο της Μέσης των Ουραλίων και μια σειρά από αρχαία δομές που βρίσκονται εκεί.

Αυτές οι δομές αποτελούνται συνήθως από δύο ή περισσότερες κάθετες πέτρες που προσφέρουν υποστήριξη με ένα επίπεδο οριζόντιο μπλοκ στην κορυφή. Σε σύγκριση με άλλα dolmens στον κόσμο, τα dolmens των Ουραλίων είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος και χτίστηκαν σε δύο κύριες μορφές.
Μια εικόνα της Μεγαλίθικής δομής σκαλισμένη σε μια βραχώδη πλαγιά με μια δομή ανάχωμα που την καλύπτει

Μια εικόνα της Μεγαλίθικής δομής σκαλισμένη σε μια βραχώδη πλαγιά με μια δομή ανάχωμα που την καλύπτει
Μια εικόνα της Μεγαλιθικής δομής σκαλισμένη σε μια βραχώδη πλαγιά με μια δομή ανάχωμα που την καλύπτει

Ωστόσο, τα Μενίρ είναι οι πιο διάσημες μεγαλιθικές δομές που βρέθηκαν στα Ουράλια Όρη. Τα μενίρ είναι μία ενιαία κάθετη πέτρα, που μπορεί να βρεθεί ως μια ενιαία δομή ή τοποθετούνται μαζί με μια σειρά άλλων μονόλιθων. Τα μενίρ που ανακαλύφθηκαν στα Ουράλια όρη περιλαμβάνουν δύο μονόλιθους. Τα περισσότερα που ανακαλύφθηκαν ήταν κοντά σε οικισμούς ή νεκροταφεία και χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού.

Και ενώ τα dolmens και μενίρ που βρέθηκαν στα Ουράλια όρη είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, οι πιο μυστηριώδεις δομές βρίσκονται στο νησί Vera στη λίμνη Turgoyak.

Οι αρχαίες δομές στο νησί Vera χρονολογούνται τουλάχιστον από την Χαλκολιθική περίοδο (Eneolithic).

Έχουν βρεθεί δομές να είναι προσανατολισμένες προς τα δυτικά και να περιλαμβάνουν: μία είσοδο και ένα δωμάτιο που αναφέρεται ως κεντρική αίθουσα, ενώ δύο θάλαμοι συνδέονταν με ένα διάδρομο. Αυτός ο τύπος αρχαίου ναού μοιάζει με ένα συγκρότημα που διαθέτει παράθυρα, γλυπτά, και περίπλοκη τέχνη.

Λατρευτικός χώρος στο νησί Bera
Λατρευτικός χώρος στο νησί Bera

Ωστόσο, ενώ το μέγεθος και το σχήμα των μονόλιθων των Ουραλίων είναι πέρα για πέρα συναρπαστικό και ενδιαφέρων, το μυστήριο τους δεν έγκειται στην κατασκευή τους, αλλά στο μυστηριώδες αρχαίο πολιτισμό που τα δημιούργησε χιλιάδες χρόνια πριν.

Σήμερα, οι ερευνητές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη γνώση σχετικά με τις δομές και τους κατασκευαστές τους. Είναι ακόμα άγνωστο ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός τους και γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί μονόλιθοι που εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση της Γης.




Αναστάσιος Ντίνος


apocalypsejohn 
 
Top