Ο Μωησής ακολουθεί τον δρόμο που του υποδεικνύει ο μυστηριώδης Χάδρ (τον οποίο οι μουσουλμάνοι θεωρούν προφήτη)
για να του μεταδώσει ενα μέρος από τις γνώσεις του.
Κεφ. 18, 83: Θα σε ρωτήσουν για τον Δούλ Καρνέιν (Δικέρατο βασιλιά). Να απαντήσεις: <<<θα σου διηγηθώ την ιστορία του>>.
Σ. Ο Αλλάχ τονίζει τον «Δούλ Καρνέιν» (Δικέρατος Βασιλιάς) στο ένδοξο Κοράνιο για τη δικαιοσύνη του. «Ο τράγος των αιγών είναι ο Βασιλεύς των Ελλήνων». Ο κερασφόρος Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος φοράει ένα έμβλημα, που συμβόλιζε απ’ τα πανάρχαια χρόνια την δύναμη και την ισχύ των βασιλέων, όπως εν προκειμένω του «Βασιλιά των Ελλήνων», που λέει για τον Μέγα Αλέξαδρο ο Προφήτης Δανιήλ στο δεύτερο όραμα του.
Κεφ. 18, 84: Ορίσαμε την εξουσία του πάνω στη γή και του δώσαμε τα μέσα για να πετύχει ό,τι θέλει.
Σ. Εδω βλέπουμε ότι ο Αλέξανδρος είχε εξουσία από τον Θεό να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή. Πολλοί άσχετοι και γκοίμ παρουσιάζουν τον Αλέξανδρο ως Μέγα σφαγέα των λαών. Επίσης, ο Αλλάχ ισχυρίζεται ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον Δούλ Καρνέιν ( «Αληθώς ορίσαμε την εξουσία του πάνω στη γη …»). Αυτός ο στίχος μπορεί να γίνει κατανοητός ότι αναφερόμαστε σε μια αληθινή ιστορία και όχι μύθο όπως ισχυρίζονται ορισμένοι μελετητές του Κορανίου.
Κεφ. 18, 85: Ακολούθησε κάποιο δρόμο.
Κεφ. 18, 86: Προχώρησε εως ότου έφτασε στη δύση, είδε τον ήλιο που έδυε σε μια λασπώδη πηγή και κοντά σε αυτήν βρήκε έναν λαό. Του είπαμε: <<Δικέρατε, μπορείς να τιμωρήσεις αυτόν τον λαό η να του φερθείς καλά>>.
Σ. Η αναφορά στον Δούλ Καρνέιν, τον Μέγα Ταξιδευτή σύμφωνα με το Κοράνι μπορεί να χωριστεί σε τρία ταξίδια, τα δύο πρώτα εκ των οποίων περιγράφονται στους στίχους 18:86 και 18:90.
Κεφ. 18, 87: <<Θα τιμωρήσω>> απάντησε αυτός, <<όλους τους ασεβείς κι έπειτα θα τους αφήσω στον Θεό, ο οποίος θα τους τιμωρήσει σκληρά.>>.
Κεφ. 18, 88: <<Οποιος, όμως, πιστέψει και κάνει το καλό, θα ανταμειφθεί εξαιρετικά και θα του αναθέσω διαταγές, τις οποίες θα εκτελεί δίχως κόπο>>.
Κεφ. 18, 89: Κι ο Δικέρατος συνέχισε και πάλι την πορεία του.
Κεφ. 18, 90: Εφτασε στο μέρος όπου δύει ο ήλιος, σε έναν λαό στον οποίο δεν χαρίσαμε τίποτα για να προφυλάσσεται από τον ήλιο.
Κεφ. 18, 91: Ναι, έτσι έχει η ιστορία του και γνωρίζουμε όλους όσοι τον ακολούθησαν.
Κεφ. 18, 92: Επειτα πήρε άλλο δρόμο.
Σ. Απο εδώ και μετά ξεκινάει το τρίτο ταξίδι του Αλέξανδρου.
Κεφ. 18, 93: Εφτασε ανάμεσα σε δύο υψώματα , τους πρόποδες των οποίων κατοικούσε ένας λαός που με δυσκολία μπορούσε να καταλάβει μια λέξη.
Κεφ. 18, 94: Ο λαός του είπε: <<Δικέρατε, οι Γώγ και ο Μαγώγ λεηλατούν τη γή μας. Μπορείς, έναντι αμοιβής, να υψώσεις φράγμα μεταξύ μας;>>.
Σ. Οι Γώγ και οι Μαγώγ βρίσκονται σε υψηλή θέση ιεραρχίας στους Νεφελίμ.
Κεφ. 18, 95: <<Η εξουσία που μου έδωσε ο Κύριός μου>>, απάντησε αυτός, <<είναι μεγαλύτερη αμοιβή από την δική σας. Αρκεί να με βοηθήσετε με προθυμία και εγω θα υψώσω φράγμα ανάμεσά σας>>.
Σ. Εδω ο Αλέξανδρος μιλάει ο ίδιος για την εξουσία που έχει λάβει και την αποστολή που έχει να φέρει εις πέρας η οποία δεν συγκρίνεται με ολόκληρο το χρυσάφι του κόσμου. Επίσης ζητάει βοήθεια από τους ντόπιους για να σφραγίσει τις πύλες.
Κεφ. 18, 96: <<Φέρτε μου σιδερένιες πλάκες, αρκετές για να γεμίσουν το διάστημα μεταξύ των δυο βουνών και φυσήστε την φωτιά μέχρι να πυρακτωθεί το σίδερο>>. Κι έπειτα είπε: <<Φέρτε μου λιωμένο χαλκό, για να μπορέσω να τον χύσω από πάνω>>.
Σ. Ο χαλκός που ζητάει ο Αλέξανδρος ως γνωστόν είναι δηλητήριο το οποίο σκοτώνει τους Νεφελίμ.
Κεφ. 18, 97: <<Οι Γώγ και οι Μαγώγ δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε να τρυπήσουν αυτό το φράγμα >>.
Κεφ. 18, 98: Και πρόσθεσε: <<Το έργο τούτο είναι η δύναμη της μεγαλοψυχίας του Κυρίου μου. Οταν εκείνος θελήσει, θα το κάνει κομμάτια. Η υπόσχεση του Κυρίου μου είναι αλάνθαστη>>.
Σ. Εδω ο Αλέξανδρος μας αποκαλύπτει ότι οι πύλες κάποια στιγμή θα ξανανοίξουν (όπως αναφέρει και η Αποκάλυψη στο κεφάλαιο 9):
1 Καὶ ὁ πέμπτος ἄγγελος ἐσάλπισε· καὶ εἶδον ἀστέρα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεπτωκότα εἰς τὴν γῆν, καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἡ κλεὶς τοῦ φρέατος τῆς ἀβύσσου,
2 καὶ ἤνοιξε τὸ φρέαρ τῆς ἀβύσσου, καὶ ἀνέβη καπνὸς ἐκ τοῦ φρέατος ὡς καπνὸς καμίνου καιομένης, καὶ ἐσκοτίσθη ὁ ἥλιος καὶ ὁ ἀὴρ ἐκ τοῦ καπνοῦ τοῦ φρέατος.
3 καὶ ἐκ τοῦ καπνοῦ ἐξῆλθον ἀκρίδες εἰς τὴν γῆν, καὶ ἐδόθη αὐταῖς ἐξουσία ὡς ἔχουσιν ἐξουσίαν οἱ σκορπίοι τῆς γῆς·
Πηγή: hellas-now