Πρόταση που θα ξετρελάνει τόσο εκείνους που νηστεύουν όσο κι αυτούς που αγαπούν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει τον πιο «ανατρεπτικό» μουσακά με φακές και μελιτζάνα.

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο
4 στικ σέλερυ κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κονσέρβα ντομάτες κομμένες
250 γραμμ. φακές μεγάλες
2 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
900 ml νερό
500 γραμμ. μελιτζάνες , σε οριζόντιες φέτες
Αλάτι & πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Για την επικάλυψη

500 ml γάλα σόγιας
50 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ζωμός λαχανικών
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Κόλιανδρο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σέλερυ, το σκόρδο, τις ντομάτες με το χυμό τους, τις φακές, τη σόγια σως, την παρμεζάνα, ¼ κουταλάκι πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας μας και ψήνουμε από τις 2 πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τις μαγειρέψουμε σε προθερμασμένο γκριλ σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μικρό ταψί ή σε ατομικά τσέρκια, βάζουμε στον πάτο του λίγο από το μείγμα με τις φακές και από πάνω ένα στρώμα με μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το πάνω στρώμα να είναι μελιτζάνες.
Για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα.
Όταν αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο. Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
 
Top