Τουλάχιστον τρεις στους δέκα Έλληνες, ηλικίας έως 25 ετών...



έχουν κάνει έστω και για μία φορά χρήση φαρμάκων που απευθύνονται σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα δυσλειτουργίας. Οι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη και χωρίς αιτία χρήση τους, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, όπου οι πωλήσεις τέτοιων χαπιών δείχνουν να αυξάνονται.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, «τα φάρμακα αυτά δεν είναι καθόλου ακίνδυνα. Είναι τραγικό το γεγονός ότι νέα παιδιά λαμβάνουν μία ουσία που δεν τη χρειάζονται. Αυτή η ουσία κυκλοφορεί στον οργανισμό κι ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τις παρενέργειες που έχει. Ξέρουμε για το συκώτι, για τα αγγεία και πιθανώς για τη σπερματογένεση, να προκαλέσει δηλαδή πρόβλημα στη γονιμότητα του νεαρού άνδρα».

«Περίπου τρεις έως τέσσερις στους δέκα νέους ηλικίας έως 25 ετών έχουν κάνει έστω και για μία φορά χρήση τέτοιων φαρμάκων. Είναι ένας κακός αριθμός που δείχνει και την ανωριμότητα των επαγγελματιών της Υγείας και την ανευθυνότητα των νέων ανθρώπων που δυστυχώς τα παίρνουν απελπισμένοι και φοβισμένοι μήπως δεν λειτουργήσουν σεξουαλικά, ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως οργανικό πρόβλημα. Οι φαρμακοποιοί έχουν σπουδαίο ρόλο και το να τα δίνουν ανεξέλεγκτα είναι εξαιρετικό λάθος που δείχνει την φτώχεια όσων το κάνουν μπροστά στο όφελος και το κέρδος», επισημαίνει, ακόμη, διερωτώμενος «στ' αλήθεια στο δικό τους παιδί 18, 19 και 20 ετών θα έδιναν με τέτοια ευκολία ένα τέτοιο φάρμακο;».

«Από τη δική μου εμπειρία από τις ηλικίες των 18 ετών ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα και μάλιστα αρκετοί από αυτούς στις πρώτες τους επαφές, προκειμένου να μην αποτύχουν. Περισσότερο από 90% των νέων που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα κατά βάση δεν τα έχουν ανάγκη. Ενδεχομένως, το ποσοστό αυτό να είναι της τάξεως του 98% ή ακόμα και 99%», υπογραμμίζει από την άλλη στο protothema.gr ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας - και Διευθυντής Ελληνικού Σεξ. Ινστιτούτου.

«Από τους άνδρες που επισκέπτονται το Ε.Σ.Ι οι μισοί έχουν δοκιμάσει και τα τρία είδη χαπιών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά χωρίς συνταγή ιατρού. Καταφεύγουν στον γιατρό όταν έχουν ήδη απορρίψει αυτά τα φάρμακα λόγω κακής τους χρήσης. Όπως όλα τα φάρμακα έτσι κι αυτά έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες με το χειρότερο σενάριο να είναι καταστροφικό. Η χρήση των φαρμάκων αυτών για τον πολύ κόσμο έχει γίνει σαν ρουτίνα. Από τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία δεν ασχολείται η μόνη λύση είναι η διαπαιδαγώγηση σ'αυτόν τον τομέα των νέων από το σχολείο», συμπληρώνει.



Πηγή:



 
Top