Θέμα ωρών είναι η ολοκλήρωση της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας για την...
παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης στον προτιμητέο επενδυτή Jermyn Real Estate IV fund. Ειδικότερα, χθες ξεκίνησε η σχετική διαδικασία και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η νέα συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ από τη μία πλευρά και της Jermyn από την άλλη.
Η νέα συμφωνία, όπως ήδη είχε αναφέρει η «Ν», προβλέπει ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα και αντίστοιχο ΕΣΧΑΔΑ το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προβλέπει την κατασκευή 13 πολυτελών κατοικιών αντί των 100 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο και την ανακατασκευή των δύο ξενοδοχειακών μονάδων.
Το τίμημα θα παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ.
Τα δύο μέρη, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά των πωλητών και το επενδυτικό fund Apollo Investment HoldCo ως εκπρόσωπος του Jermyn Street Fund -που πλειοδότησε στον διαγωνισμό προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ- από την πλευρά των αγοραστών, είχαν από το καλοκαίρι συμφωνήσει σε μία λύση που προβλέπει τη δημιουργία 13 βιλών και την ανακαίνιση των δύο εν λειτουργία ξενοδοχείων.
Παράλληλα, εργαζόμενες από κοινού οι δύο πλευρές «χωροθέτησαν» τις νέες βίλες με τρόπο που εκτιμάται ότι καλύπτονται οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επισημαίνεται ότι η εμπλοκή στην πώληση του Αστέρα προήλθε από την απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας µε αριθμό 28/2015, µε την οποία απορρίφθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Ειδικού Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) αναφορικά µε την έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατασκευή 100 βιλών, σχέδιο το οποίο εκρίθη από το ΣτΕ ότι επιβάρυνε περιβαλλοντικά την περιοχή.
Τώρα οι επενδυτές επανέρχονται με νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει, όπως προαναφέρθηκε, την κατασκευή μόνο 13 βιλών, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική τους πρόταση, η οποία όμως κατά ένα ανεξήγητο λόγο μετατράπηκε στο απορριφθέν Π.Δ. σε «100 βίλες».
Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις στην πώληση επηρέασαν ως ένα βαθμό και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Ετσι η «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης» ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2015 έσοδα ύψους 24,9 εκατ. ευρώ έναντι 27,5 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,5%.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται στις εκδηλώσεις των Ποσειδωνίων, που είχαν αποφέρει έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου το 2014, και πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η εταιρεία, «παρά τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις ειδικότερες αρνητικές συγκυρίες που αφορούσαν τα κλειστά συστήματα κρατήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και την αβεβαιότητα στην αγορά λόγω της πιθανής πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ο όμιλος στο εννεάμηνο του 2015 ανέκτησε το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου και πέρασε σε κερδοφορία».
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν σε κέρδη 458 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 516 χιλ. ευρώ το 2014 «αποτυπώνοντας τη συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης προς τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας και εξοικονόμησης πόρων χωρίς επίπτωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».
Τα έσοδα από δωμάτια παρουσίασαν μείωση κατά 6,6% καθώς το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων «ARION RESORT & SPA» και «THE WESTIN ATHENS» στο εννεάμηνο του 2015 ανήλθε σε 43.545 έναντι 48.505 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σημειώνεται ότι στις 10.000 υπολογίζεται η απώλεια διανυκτερεύσεων από την αναστολή κρατήσεων και έλλειψη των Ποσειδωνίων τη φετινή χρονιά.
Παρ’ όλα αυτά, η μέση τιμή διανυκτερεύσεων για το εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και αποτελεί τη μεγαλύτερη μέση τιμή των τελευταίων δέκα ετών.
Συγκεκριμένα, για το εννεάμηνο του 2015 ανήλθε σε 287 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη για το έτος 2014 ήταν 276 ευρώ.
Πηγή: http://ift.tt/1ag225d