Πώς τα μωρά και ο Ναπολέων έκριναν το πού θα μπουν
Γυναικείο ή ανδρικό; Οταν πρόκειται για πουκάμισο και σακάκι, η απάντηση δεν κρίνεται μόνο από το σχέδιο, αλλά και από το πού βρίσκονται τα κουμπιά.
Για εκείνον που τα φοράει, τα ανδρικά πουκάμισα έχουν τα κουμπιά στα δεξιά, ενώ τα γυναικεία στα αριστερά. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά όλες χάνονται στα… βάθη της ιστορίας.
Σε ό,τι αφορά τα ανδρικά πουκάμισα, η πιο κοινή εξήγηση είναι πως ανάμεσα στα «αξεσουάρ», ιδιαίτερα για τους πλούσιους, ήταν ο οπλισμός. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι άνδρες κρατούσαν το σπαθί στο δεξί τους χέρι, ήταν πιο βολικό και γρήγορο να χρησιμοποιούν το αριστερό για να ξεκουμπωθούν, αναφέρει το Business Insider.
Ακόμη πιο παλιά πηγαίνει η Κάθριν Λέστερ για να δώσει μία εξήγηση. Οπως λέει, ο ρόλος του άνδρα ως κυνηγού απαιτούσε να τραβήξει ένα όπλο από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ενα ένδυμα που κουμπώνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά θα μπορούσε να εμποδίσει την κίνηση των προγόνων μας.
Για τις γυναίκες από την άλλη, η πιο γνωστή θεωρία έχει να κάνει με τα μωρά. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες είναι δεξιόχειρες, οι συνηθίζουν να κρατούν τα μωρά τους στην αριστερή πλευρά, αφήνοντας ελεύθερο το δεξί. Τα πουκάμισα λοιπόν είναι έτσι φτιαγμένα, προκειμένου να μπορούν πιο εύκολα να τα ανοίξουν για να θηλάσουν. Μία άλλη θεωρία μας πηγαίνει στην εποχή που οι γυναίκες ίππευαν άλογο καθισμένες στο πλάι από τη δεξιά πλευρά, οπότε αποφασίστηκε το πώς θα μπουν τα κουμπιά προκειμένου να μειώνεται το αεράκι που έμπαινε στο πουκάμισο.
Υπάρχουν και πιο απλές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, στην αρχή της βιομηχανοποίησης, που έκανε τα πρώτα του βήματα το φεμινιστικό κίνημα, οι κατασκευαστές ρούχων αποφάσισαν να τοποθετήσουν σε διαφορετική μεριά τα κουμπιά στα γυναικεία ενδύματα, προκειμένου να τονίσουν τη διαφορά των δύο φύλων.
Μία άλλη θεωρία θέλει το όλο θέμα να έχει αποφασιστεί από την Ναπολέοντα. Οι γυναίκες συνήθιζαν να μιμούνται την περίφημη πόζα του, με το χέρι μέσα στο παλτό, οπότε αυτός διέταξε να μπουν στην αντίθετη μεριά τα κουμπιά στα γυναικεία ρούχα, οπότε να σταματήσει αυτή η «φάρσα».
Η πιο λογική εξήγηση όμως έρχεται από την εποχή που οι πλούσιες δεν ντύνονταν μόνες τους, αλλά τις βοηθούσαν οι υπηρέτριες, που ήταν ως επί το πλείστον δεξιόχειρες, οπότε τις βόλευε αυτή η… διάταξη των κουμπιών.
Πηγή: iefimerida.gr