Οι περισσότεροι υποκλίνονται στη γεύση των ντοματοκεφτέδων, των κολοκυθοκεφτέδων, τώρα το καλοκαίρι! 

Ο Άκης Πετρετζίκης, όμως, σου μαθαίνει να τους φτιάχνεις και με μελιτζάνα. Δοκίμασε και δεν θα χάσεις…

Υλικά
700 γραμμ. μελιτζάνες
1 αβγό
20 γραμμ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη
100 – 150 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλιές γαλέτα τριμμένη
1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
50 γραμμ. καρύδι χοντροκομμένο
1 κουταλάκι κοφτό κύμινο
1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
50 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Πλένουμε τις μελιτζάνες μας και τις κόβουμε στη μέση. Τις χαράσσουμε και τις βάζουμε να ψηθούν για 30 – 40 λεπτά στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι έχοντας τη σάρκα προς τα κάτω. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε τη σάρκα και χοντροκόβουμε. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν με ένα μαχαιράκι τις διαπερνάμε τη σάρκα τους χωρίς καμία αντίσταση.

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αβγό, το λάδι, το μέλι, το αλεύρι, τη γαλέτα, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένο για να δέσει καλύτερα και να ενωθούν τα αρώματα (σε αυτό το στάδιο, αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ αραιό για να το παίρνουμε σε κουταλιές και να το τηγανίζουμε, προσθέτουμε το πολύ 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη).

Τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο, βάζοντας το μείγμα μέσα στο λάδι σε κουταλιές. Προσέχουμε να μη γεμίσουμε το τηγάνι μας με πολλούς κεφτέδες και κολλήσουν μεταξύ τους. Τηγανίζουμε λίγους λίγους τη φορά.

Όταν είναι έτοιμοι οι μελιτζανοκεφτέδες, τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com
 
Top