Η φρέζια είναι ένα από τα ομορφότερα εποχιακά φυτά του χειμώνα και χάρη στα πολύχρωμα άνθη και το άρωμά της αποτελεί άριστη επιλογή για τη διακόσμηση στο σπίτι ή στο γραφείο.

Επίσης, τα λουλούδια της είναι πολύ διαδεδομένα στα ανθοπωλεία για τη δημιουργία ανθοδέσμης λόγο του εντυπωσιακού τους αρώματος. Η καταγωγή της φρέζιας είναι από την Αφρική και το όνομά της (Fressia sp.) λέγεται ότι το πήρε από τον Γερμανό φυσιοδίφη και λάτρη των λουλουδιών Theador Freese.
Η εποχή φύτευσης των βολβών της φρέζιας διαφέρει ανάλογα με το κλίμα της περιοχής. Στανότια μέρη της χώρας μας όπου το μικροκλίμα της περιοχής είναι ήπιο μπορούμε να τους φυτέψουμε το φθινόπωρο ώστε να ανθίσουν την άνοιξη, ενώ στα βόρεια και τα ορεινά μέρη της χώρας συνήθως τους φυτεύουμε την άνοιξη για να δώσουν λουλούδια το καλοκαίρι.
Το φυτό της φρέζιας συνήθως φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες «νάνοι» που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 25 εκατοστά. Το βάθος φύτευσης του βολβού είναι τα 5 cm και η απόσταση βολβού από βολβό 8-10 cm. Υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες, αυτές με τα μονά και αυτές με τα διπλά άνθη.
Σε γενικές γραμμές η φρέζια χρειάζεται σημεία με αρκετό φως και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα. Προτιμά χώμα μέτριας γονιμότητας με άριστη στράγγιση, στις γλάστρες επιλέγουμε χώμα “εξωτερικού χώρου”. Πολλές φορές θα δείτε τα φυτά της φρέζιας να γέρνουν, είτε από το βάρος των λουλουδιών, είτε από τους δυνατούς αέρηδες, γι’ αυτό το λόγο συνήθως χρειάζεται στήριξη.
Προσοχή: Η περίοδος σχηματισμού των μπουμπουκιών της φρέζιας είναι πολύ καθοριστική και γι’ αυτό εκείνο το διάστημα η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 17 oC. Ελαφρά υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε πύκνωμα και δυνάμωμα των φύλλων εις βάρος των ανθέων.
Αν θέλετε να γεμίσουν τα παρτέρια και οι γλάστρες σας από το άρωμα της φρέζιας και την επόμενη χρονιά πρέπει να κάνετε το εξής:
Μαζέψτε τα άνθη για να στολίσετε τα ανθοδοχεία στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας σας καισυνεχίστε να ποτίζετε κανονικά τους βολβούς, όποτε το χρειάζονται, μέχρι να κιτρινίσουν εντελώς τα φύλλα τους.
Κάποια στιγμή στην αρχή του καλοκαιριού τα φύλλα θα αρχίσουν να ξεραίνονται από μόνα τους, εσείς απλά κλαδέψτε τα από τη βάση τους και σταματήστε το πότισμα.
Με αυτό τον τρόπο την επόμενη χρονιά θα έχετε περισσότερα λουλούδια από τους ίδιους βολβούς και την μεθεπόμενη ακόμη περισσότερα.
Πηγή: agroo



 
Top