Με ανακούφιση υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ την είδηση ότι η χώρα της δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η ταινία Foxtrot του βραβευμένου δημιουργού Σαμουέλ Μαόζ αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα σταθμό ελέγχου, οι οποίοι ανοίγουν πυρ εναντίον Αράβων περαστικών όταν εκλαμβάνουν για όπλο ένα κουτάκι αναψυκτικού. Στη συνέχεια προσπαθούν να συγκαλύψουν την πράξη τους.
Σημειώνεται ότι στην δημοκρατία του Ισραήλ επικρατεί πλήρης ελευθερία της έκφρασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταινία Foxtrot αφενός σάρωσε τα βραβεία στη χώρα της και αφετέρου προτάθηκε επισήμως από το Ισραήλ για τα Όσκαρ, παρόλο που η υπουργός Πολιτισμού την θεωρεί "αντι-ισραηλινή". Κανείς δεν διανοήθηκε να απαγορεύσει την προβολή της ή να απαιτήσει την απόσυρσή της από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ.
Σήμερα, αφού ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, η υπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ότι "μας έσωσαν από μια πικρή απογοήτευση και από μια λανθασμένη απεικόνιση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων διεθνώς". Πάντως, πρόσθεσε ότι δεν έχει δει την ταινία.
Λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει η Ρεγκέβ στην ταινία η Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Ισραήλ ακύρωσε την πρόσκληση που της είχε απευθύνει στην τελετή απονομής των βραβείων της, τον περασμένο Σεπέμβριο. Η υπουργός απάντησε απειλώντας να περικόψει την κρατική επιχορήγηση της Ακαδημίας.
Το Foxtrot κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμουέλ Μαόζ, είπε: "Αν ασκώ κριτική στον τόπο όπου ζω, το κάνω επειδή ανησυχώ. Το κάνω επειδή θέλω να τον προστατεύσω. Το κάνω από αγάπη".
Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ
 
Top