Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου -και της πλειοψηφίας των αντρών- όταν φτάνει η στιγμή που πρέπει να βγεις στα μαγαζιά για τις γιορτινές σου αγορές.

Όλο αυτό το γιορτινό κλίμα που επικρατεί μέρες που είναι δεν μπορεί παρά να μην σου υπενθυμίσει ότι κάποια στιγμή -για το καλό σου, όχι τελευταία στιγμή- πρέπει να βρεις το χρόνο και τα χρήματα, φυσικά, για να αγοράσεις δώρα. Δώρα στην καλή σου, στους γονείς σου, στους φίλους σου, σε όσους κοντινούς σου γιορτάζουν και σε συγγενείς που ούτε καν γνώριζες την ύπαρξή τους, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αν σε έλουσε κρύος ιδρώτας και μόνο, στη σκέψη του να βγεις στα μαγαζιά για τις χριστουγεννιάτικες σου αγορές, δεν σε αδικούμε. Για την ακρίβεια, ξέρουμε καλά ποιες σκέψεις πέρασαν μόλις από το δικό σου μυαλό, αλλά και της πλειοψηφίας των αντρών. Οι εξής έξι:

Θα ξυπνήσει και πάλι το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Τι κι αν μεγαλώνεις; Τι κι αν αυτό συνεπάγεται ότι γίνεσαι όλο και πιο κυνικός; Το παιδί που κρύβεις μέσα σου δεν θα σε εγκαταλείψει πότε όταν πρόκειται να ψωνίσεις δώρα για την πιο ευτυχισμένη γιορτή του χρόνου. Λίγο τα χρωματιστά λαμπιόνια που θα τρεμοπαίζουν, οι γιορτινές μελωδίες, οι ψεύτικες νιφάδες χιονιού, τα αγκαλιασμένα ζευγαράκια και το χαμόγελο των πωλητών, και το Last Christmas των Wham! θα αρχίσει να παίζει στο repeat στο μυαλό σου,
την ώρα που θα συγκρατείς με νύχια και με δόντια τα πόδια σου για να μην βρεθείς να χορεύεις σαν άλλος Gene Κelly στο «Χορεύοντας στη βροχή» από τη χαρά σου, καταμεσής της πλατείας Συντάγματος.

Η κατάθλιψη θα σε παραλύσει

Το να ψωνίζεις για τα Χριστούγεννα είναι σαν να επισκέπτεσαι το Λας Βέγκας με τους κολλητούς σου. Στην αρχή όλα είναι τέλεια. Για την ακρίβεια εξωπραγματικά φανταστικά. Όσο όμως ο χρόνος κυλάει, σίγουρα δεν είναι υπέρ σου. Ξαφνικά, συνειδητοποιείς ότι συμμετέχεις σε ένα καταναλωτικό όργιο. Σε ένα καλά προμελετημένο σχέδιο που θα σε κάνει να εξαπολύσεις όλη την καταναλωτική σου μανία μέσα σε μόλις ελάχιστες ώρες. Και κάπου εδώ, παρατηρώντας το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω σου και φωνάζει «ψώνισε, ξόδεψε, ψώνισε κι άλλο, μπορείς», αισθάνεσαι τα επίπεδα της σεροτονίνης σου να κατακρημνίζονται και την κατάθλιψη να τρυπώνει στο μυαλό σου.


Θα θέλεις να πιεις όλο τον Βόσπορο


Με το κρύο να είναι τσουχτερό -όχι πάντα, αλλά συνήθως με αυτό ερχόμαστε αντιμέτωποι τα Χριστούγεννα-, τις τσάντες με τα ψώνια να κόβουν τις παλάμες των χεριών σου από το βάρος και το κινητό σου να μην σταματάει να δονείται στην τσέπη από τα απανωτά sms που σου στέλνει το κορίτσι σου για να μην ξεχάσεις όλα αυτά που πρέπει να αγοράσετε, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ένα ουισκάκι, χωρίς πάγο. Σωστό και αντρικό. Μόνο που για να ξεχάσεις τη δύσκολη μέρα που πέρασες, δεν θα αρκεστείς μόνο σε ένα. Την επόμενη μέρα για πρωινό θα έχεις ένα ωραιότατο hangover, μαζί με την γκρίνια της καλής σου. Αξία ανεκτίμητη.

Θα βγεις σίγουρα εκτός προϋπολογισμού

Μπορεί όλη τη χρονιά να διαχειριζόσουν με σύνεση τα οικονομικά σου, εντυπωσιάζοντας τον εαυτό σου με τις λογιστικές σου ικανότητες, αλλά δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θα ανοίξεις το πορτοφόλι σου και ξαφνικά τα πολύτιμα λεφτά σου θα έχουν κάνει φτερά, όπως επίσης και από τον τραπεζικό σου λογαριασμό, ενώ η πιστωτική σου κάρτα θα έχει φουλάρει τόσο που θα πρέπει να ζητήσεις δανεικά για να μπορέσεις κάποια στιγμή να την αποπληρώσεις.

Θα γνωρίσεις συγγενείς που δεν ήξερες ότι έχεις

Με τον οικογενειακό σου περιβάλλον να αποτελείται από τους γονείς, τα αδέλφια σου -σε περίπτωση που δεν είσαι μοναχοπαίδι-, τον παππού και τη γιαγιά, άντε και τον πρώτο σου ξάδελφο, με τον οποίο πού και πού βγαίνετε για ένα ποτό, η εντύπωση που σου έχει σχηματιστεί είναι ότι μάλλον σε μεγάλωσε μια αρκούδα στη ζούγκλα σαν το Μόγλη. Μέχρι που έρχονται οι γιορτές και βγαίνεις για ψώνια και οι υποψίες σου εξαφανίζονται. Και να τα δώρα για συγγενείς που δεν γνώριζες καν την ύπαρξή τους, αλλά η μητέρα σου θα σε σκοτώσει αν πας με άδεια χέρια στο εορταστικό τραπέζι που θα διοργανώσει και όλοι αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι θα φάνε και θα πιούνε μαζί σου.

Θα νιώσεις ξαφνικά μια συμπάθεια για τον Ηρώδη


Τα τελευταία χρόνια, η λίστα με τα ψώνια σου έχει μεγαλώσει θεαματικά, χάρη στους αγαπημένους σου φίλους που δεν χορταίνουν να διαιωνίζουν το είδος τους. «Εγώ τι φταίω;», θα αναρωτηθείς με την οργή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου, όταν θα πρέπει να πάρεις ένα σκασμό παιδικά δωράκια για τα πιτσιρίκια τους. Και τα νεύρα σου θα χτυπήσουν κόκκινο, όταν σαν άλλος Άγιος Βασίλης εκπλήξεις τους μπόμπιρες με τα δώρα σου κι εκείνοι αφού τα ξετυλίξουν και αναφωνήσουν «ουάου», τα πετάξουν στην άκρη όταν ο επόμενος «μάγος» με τα δώρα χτυπήσει το κουδούνι.

 
Top