Νέα διεθνής μελέτη αποκαλύπτει τις διαφορές με τους ανύπαντρους...
Νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Social Science and Medicine συσχέτισε την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος-άγαμος-χήρος) με τον δείκτη μάζας του σώματός του και απέδειξε ότι ο γάμος... παχαίνει.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη "Max Planck", με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας, Γιούτα Μάτα, ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για πάνω από 10.200 άτομα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως προέκυψε, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες τα έγγαμα ζευγάρια (και αυτά που συζούσαν) -τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα- είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι.
Συγκεκριμένα, μέσος ΔΜΣ για τους ανύπαντρους άνδρες ήταν 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες ήταν 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, οι παραπάνω διαφορές είναι μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Για μια μέση γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων και για έναν μέσο άνδρα ύψους 1,80 μέτρων, η διαφορά είναι περίπου δύο κιλά.
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, σωματική και ψυχική. Η νέα μελέτη έρχεται να προθέσει ότι, από τη μια, οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά, από την άλλη όμως ασκούνται λιγότερο σε σχέση με τους άγαμους.
Πηγή: parapolitika.gr