Στο λεξικό της Οξφόρδης θα βρει κάποιος τον όρο "Man Flu", δηλαδή ανδρική γρίπη, που περιγράφεται ως μια κατάσταση που βιώνουν οι άντρες όταν αρρωσταίνουν και ως εκ τούτου συνηθίζουν να διαμαρτύρονται ή ακόμη και να υπερβάλλουν για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Πολλοί υποστήριζαν ως τώρα ότι αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος, τον οποίο όμως καταρρίπτει η επιστήμη.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, αναφέρεται πως σε περιπτώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες σε επίπεδο επιπλοκών, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποδεικνύεται ασθενέστερο.

Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, Kyle Sue από το Memorial University of Newfoundland, θέλοντας να καταλήξει στο αν όντως ισχύουν όλα αυτά και όχι ότι οι άντρες είναι απλά γκρινιάρηδες, προσέγγισε παλαιότερες μελέτες για τις γενετικές διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ανθρώπους και άλλα όντα και τις επιδράσεις με ιούς, ανάμεσα στους οποίους το κρύωμα και η γρίπη.

Ασχολήθηκε με μοντέλα ζώων και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν είχαν γρίπη, καθώς ήταν πιο καλά θωρακισμένα στο ανοσοποιητικό, λόγω των οιστρογόνων. Χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία διαπίστωσε επίσης πως ότι από γρίπη έχουν πεθάνει περισσότεροι άντρες απ' ότι γυναίκες και πως ο γυναικείος οργανισμός ανταποκρίνεται καλύτερα στα αντιγριπικά εμβόλια.

Σε αυτό συμφωνεί μαζί του και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αναφέρει σε σχετική του μελέτη πως «το φύλο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν κατά την αξιολόγηση της έκθεσης και των αποτελεσμάτων της γρίπης».

 
Top