Η κατανάλωση σαμπάνιας στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 18% το 2014 καθιστώντας την χώρα που είναι βυθισμένη στην οικονομική κρίση την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο σε κατανάλωση αφρώδους οίνου. Η αύξηση αυτή μοιάζει αστρονομική αν συγκριθεί με την παγκόσμια τάση που βρέθηκε την περασμένη χρονιά σε αύξηση μόλις 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor.

Αν συγκρίνει κανείς την κατανάλωση της χώρας με τη Γαλλία, που είναι η χώρα παραγωγής της, για παράδειγμα, θα διαπιστώσει πως η εκλεκτή σαμπάνια σημείωσε υποχώρηση σε πωλήσεις της τάξης του 1,9%. Αντίστοιχη εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, όπου σημειώθηκε μείωση 0.4%. Η αύξηση αυτή ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή το 2013, όταν παρουσίασε εκτίναξη που άγγιξε το 56%.

«Η κατανάλωση σαμπάνιας σε γενικές γραμμές είναι μικρότερη από ότι πριν την κρίση» σημειώνει ο Σπύρος Μαλανδράκης στη βρετανική Telegraph. Φανταστείτε πως η αυξημένη κατανάλωση στη χώρα μεταφράζεται σε 300.000 λίτρα το χρόνο, όταν στη Γαλλία καταναλώνονται 107.3 εκατ. λίτρα ή το Ηνωμένο Βασίλειο με 20.4 εκατ. λίτρα.

Παρά τη μικρή κατανάλωση σε απόλυτους αριθμούς η αγορά στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία. Πάντως οι αριθμοί παρουσιάζουν αύξηση εξαιτίας της τουριστικής κίνησης σε πολυσύχναστα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
 rizopoulospost.com
 
Top