Πήγατε για ψώνια, δοκιμάσατε αρκετά ρούχα και μετά από λίγο εντοπίσατε κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα στο σώμα σας;..




Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς πρόκειται γι’ αυτό που κάποιοι δερματολόγοι αποκαλούν γρίπη του δέρματος.

Η επιστημονική ονομασία είναι ροδόχρους πιτυρίαση, ενώ έχει επικρατήσει και η ορολογία «νόσος των δοκιμαστηρίων», καθώς η πιο πιθανή αιτία μόλυνσης από αυτή τη μορφή πιτυρίασης είναι τα ρούχα που δοκιμάζονται στα δοκιμαστήρια. Το αίτιο εμφάνισης της ροδόχρου πιτυρίασης πάντως, παραμένει άγνωστο.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι τα εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα και κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, μπλούζες και κοντά παντελόνια.

Το ροζ χρώμα τους τα διαφοροποιεί από την ποικιλόχρου πιτυρίαση που εμφανίζεται κυρίως στο θώρακα και την κοιλιά, και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια, τα πόδια και το λαιμό.

Συνήθως συνοδεύονται από έντονο κνησμό, ενώ επιδεινώνονται με τον ιδρώτα και το τρέξιμο.
Τα εξανθήματα της ροδόχρου πιτυρίασης είναι συνήθως στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος και το κέντρο τους έχει μικρές ρυτίδες. Το μέγεθός τους φθάνει μέσα σε λίγες ημέρες τα 2-6 εκατοστά και σε περίπου δύο εβδομάδες εμφανίζονται και άλλα εξανθήματα, τα οποία συνήθως είναι μικρότερα.
Οι ροζ κηλίδες-εξανθήματα υποχωρούν μετά από περίπου 1,5 μήνα, αφήνοντας όμως μία δυσχρωμία στην περιοχή των εξανθημάτων η οποία και αυτή υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα.
Πότε εμφανίζεται

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι πιο συχνή στα νεαρά άτομα, ηλικίας 10-35 ετών και προτιμά περισσότερο τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Όσοι έχουν νοσήσει δε από ροδόχρου πιτυρίαση, δεν παρουσιάζουν πάλι την ασθένεια, κάτι που υποδηλώνει την ανάπτυξη αντισωμάτων και την απόκτηση μόνιμης ανοσίας όπως συμβαίνει σε μια κοινή ίωση.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση της φαγούρας που συνοδεύει τα εξανθήματα. Σε ήπιες καταστάσεις ο γιατρός συνιστά χλιαρά μπάνια, αποφυγή σφουγγαριών που μπορεί να ερεθίσουν τα εξανθήματα και ειδικές ενυδατικές κρέμες.

Σε οξυμένες καταστάσεις συνιστάται η χορήγηση κορτιζόνης.

Πηγή: http://www.kamikaze.gr



 
Top