Κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημοσιεύει τη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας. Ανεξαρτήτως όμως εθνικότητας, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν δυσκολεύονται να κάνουν χαρούμενο ή και ευτυχισμένο έναν άντρα. Και τo επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Τα video games

Aπό ρετρό παιχνιδάρες μέχρι το πιο σύγχρονο VR, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μια απόλαυση που δεν σταματά ποτέ. Πέρα από την πρόσκαιρη ικανοποίηση (αν δεν ανήκεις στους κόπανους που το βλέπουν πιο σοβαρά από όσο πρέπει και σπάνε χειριστήρια ή πληκτρολόγια) υπάρχουν ένα σωρό ακόμη πλεονεκτήματα: Μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν τη μνήμη ή ακόμη και τις δεξιότητες κάποιου. Ένα video game μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει από τον πόνο σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Journal of Preventive Medicine. Το κορυφαίο όμως είναι πως, ακόμη κι αν έρχεται το τέλος του κόσμου, ωθούν κάποιον να έχει θετική ενέργεια, όπως αναφέρει αυτή η μελέτη.

Το γυναικείο στήθος
Κάπου εδώ να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην έρευνα των Agnieszka M. Zelazniewic και Boguslaw Pawlowski που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας και απενοχοποιεί μια από τις σημαντικότερες ανδρικές απολαύσεις (αν ασφαλώς δεν είσαι τύπος που προτιμά οπίσθια). 

Συν τοις άλλοις, μια μελέτη για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας The Sun ανέδειξε ότι ο Νο1 παράγοντας που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες είναι να κοιτάζουν γυναικεία στήθη. Με άλλα λόγια όταν είσαι χαρούμενος και εστιάζεις στα θετικά πράγματα γύρω σου, τονώνεις την υγεία σου. Είμαστε τώρα να μπλέκουμε σε περιπέτειες; Τέλος, τυχαίο θεωρείς το γεγονός πως όταν κάποιος θέλει να πουλήσει ένα προϊόν, θα προσθέσει στη διαφήμισή του βυζιά;

Tα γλυκά

Όσο κι αν επιμένεις πως είσαι τύπος που του αρέσουν τα πικρά πράγματα ή τα ξινά ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, όταν μπει στο στόμα σου ένα γλυκό, νιώθεις αμέσως καλύτερα και στο υπογράφει και η επιστήμη. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σοκολάτα.

Η εκδίκηση

Ok, μπορεί να ακούγεται μικρόψυχο και ενδεχομένως να είναι. Έρχεται όμως αυτή η απίστευτη έρευνα, να επιβεβαιώσει πως ρίχνοντας φως στις σκοτεινές πλευρές του εγκεφάλου σου και ικανοποιώντας ζόρικα ένστικτα εναντίον κάποιου που σε έχει αδικήσει, νιώθεις πρωτόγνωρη ευχαρίστηση. Προσοχή όμως, η επιστήμη δεν υποστηρίζει πως η εκδίκηση είναι κάτι καλό ή σωστό, απλά πως σε κάνει να αισθάνεσαι εσύ καλύτερα.

Ο ύπνος

Μπορεί να ακούγεται αναμενόμενο όμως είναι κάτι που διαπιστώνεις και ο ίδιος. Τα βράδια που δεν έχεις κοιμηθεί πολύ ή καλά, συνοδεύονται από πρωινά γεμάτα ανεξήγητα νεύρα και γκρίνια. Μάλιστα, αυτή η έρευνα, υποστηρίζει πως πολύ συχνά η έλλειψη ύπνου έχει κοινά συμπτώματα με το να είσαι μεθυσμένος. Μια ώρα παραπάνω λοιπόν θα σε βοηθήσει πολύ.

H νίκη της ομάδας σου

To υποψιαζόσουν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσες να το εξηγήσεις. 

Γι' αυτό είναι εδώ η επιστήμη, με αυτή την έρευνα. Κατά τη διάρκεια ενός ματς η πίεση του αίματος αυξάνεται, όπως και η τεστοστερόνη. Πέρα από το καθαρά οργανικό κομμάτι υπάρχει και αυτό της ψυχικής υγείας: ο άντρας νιώθει μέρος ενός μεγάλου συνόλου, με αποτέλεσμα να μην νιώθει μοναξιά και αποξένωση.

H μουσική
Ακόμη ένα προφανές πράγμα που σε κάνει ευτυχισμένο. Υπεύθυνη της ευημερίας που σε διακατέχει όταν ακούς μουσική είναι η ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ή τη δημιουργία καλής διάθεσης, όπως έχει αποδείξει έρευνα του McGill University στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αξίζει να αναφερθεί πως η ντοπαμίνη αυξάνεται και ως ανταπόκριση σε άλλα ερεθίσματα, όπως τα χρήματα και το φαγητό.

Το μαύρο χιούμουρ

To έχεις σκεφτεί αλλά δύσκολα θα το παραδεχόσουν. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβεσαι και στο επιβεβαιώνει και η επιστήμη μέσα από αυτήν εδώ τη μελέτη. Πέρα από το ότι σου φτιάχνουν τη διάθεση, το να εκτιμήσεις το σκοτεινό χιούμορ είναι και δείγμα υψηλού IQ.

 
Top