Βασιλίσσης Όλγας 263. Μία διεύθυνση που κουβαλάει πάνω της, ίσως το μεγαλύτερο θρύλο της Θεσσαλονίκης...









Εκεί βρίσκεται το πιο γνωστό σπίτι της πόλης, που καταφέρνει να τρομοκρατεί τα παιδιά και να ανατριχιάζει τους μεγάλους.









Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη



Στη γωνία του δρόμου



στέκεται αυτό το παλιό αρχοντικό που που με την γοητεία και την επιβλητικότητά του τραβάει τα βλέμματα των περαστικών, ακόμα και αυτών που δεν γνωρίζουν κάτι για το "στοιχειωμένο" παρελθόν του.





Η "ματωμένη" ιστορία του σπιτιού



Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1919 όταν κτίστηκε. Αναφορές λένε ότι αρχικά ήταν μία χαρτοπαιχτική λέσχη την οποία επισκεπτόντουσαν πολλοί Εβραίοι. Αργότερα, όταν έφτασαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη, λέγεται ότι οι Εβραίοι πήγαιναν τα χρυσαφικά τους στα δύο αδερφια, που ήταν και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού για να τους τα φυλάξουν επειδή ήταν μεγάλο το οικόπεδο. Την εποχή της κατοχής, λέγεται πως έγινε κέντρο βασανιστηρίων για πολλούς Εβραίους µε αποτέλεσμα το σπίτι θεωρείται ως πηγή κακής ενέργειας.



Η "κατάρα"



Φτάνοντας στην δεκαετία του 1980, ο μύθος παίρνει σάρκα και οστά καθώς λέγεται ότι όποιος προσπάθησε να το κατεδαφίσει έχασε τη ζωή του. Συγκεκριμένα, φήμες λένε ότι δύο εργολάβοι που ανέλαβαν τη δουλειά πέθαναν αιφνιδίως. Την ημέρα που υπέγραψαν τα συμβόλαια για το ξεκίνημα της εργολαβίας, ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας για Αθήνα, κάνοντας πολλούς να υποστηρίξουν πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο και πως τα πνεύματα των Εβραίων που βασανίστηκαν και πέθαναν εκεί ψάχνουν τρόπο για να εκδικηθούν.





Μία ακόμη ιστορία θέλει µια οικογένεια τσιγγάνων να είχε νοικιάσει τον πρώτο όροφο ως κατάλυμα για να μείνει κάποιες μέρες. Το ίδιο βράδυ όμως, έφυγαν χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν. Ειπώθηκε, πως ακούγανε τρομερούς θορύβους και ουρλιαχτά να έρχονται από τα δωμάτια και από το ανεξερεύνητο υπόγειο.



Τι δηλώνει ένας από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού





Ο Σάββας Αφεντουλίδης, ένας από τους 12 ιδιοκτήτες του ακινήτου και ιδιοκτήτης του καταστήματος με δομικά υλικά που λειτουργεί στο ισόγειο του σπιτιού μας λέει μία φράση που επιβεβαιώνει τις φήμες: "Ο θρύλος είναι ζωντανός. Έχω αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω".







Ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για το τι έχει ακούσει τα τελευταία 40 χρόνια που εργάζεται στο ισόγειο του σπιτιού, ωστόσο για μία ενδεχόμενη κατεδάφιση του σπιτιού αναφέρει: "Όσες φορές κάναμε εργολαβικό κάτι έγινε και χάλασε. Με ζωντανό το θρύλο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα".





Τι λένε οι γείτονες





Ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης του διπλανού καταστήματος, με είδη μπάνιου που είναι καινούριος στην περιοχή καθώς άνοιξε το κατάστημά του το καλοκαίρι φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. "Δεν έχω δει, ούτε έχω ακούσει τίποτα. Όσο για την κατεδάφιση, είναι τόσοι πολλοί οι ιδιοκτήτες και οι μισοί λείπουν στο εξωτερικό και έτσι δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη".



Ο κ. Δημήτρης που ζεί στη γειτονιά τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει πως ακούγονται θόρυβοι από το σπίτι αλλά δεν τους εξηγεί μεταφυσικά. "Το βράδυ οι αέρηδες δημιουργούν ήχους και ακούγονται περίεργοι θόρυβοι, που πολλές φορές τρομάζουν τα παιδιά που πιστεύουν στους μύθους. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν πιστεύουμε σε παραμύθια."



Μπορεί πολλοί να είναι αυτοί που αμφισβητούν τους μύθους που ακούγονται



γύρω από το "στοιχειωμένο" σπίτι, ωστόσο είναι ελάχιστοι αυτοί που θα τολμούσαν να περάσουν τις πόρτες του.



Πηγή: tromaktiko







 
Top